Ihan kipsissä

Helena Mäkinen
HARTOLA

SilmukkaKoukussa ry järjesti savi- ja kipsitöiden kurssin 22.10. Sateisena iltana paikalle ilmestyi 7 osallistujaa. Edellisenä iltana oli jo ollut kurssin ykkösosa, ettei tilaan tarvinnut mahduttaa kerralla väkeä liian ahtaasti.

Leila Heikkinen ohjasi kurssia ja neuvoi aluksi kipsitöitä. Jokainen sai hyvän köntin savea ja oman pussin kipsiä. Savesta tehtiin ensin kaulimella tasainen muotinpohja. Siihen sai jokainen luoda haluamansa taideteoksen. Kurssilaisilla oli mukanaan esimerkiksi puutarhasta löytyneitä kukkia, joiden painaminen saveen toi kipsityössä esiin kasvin pienimmätkin yksityiskohdat. Kun muotti oli valmis, siihen tehtiin vielä tiiviit reunukset savesta, jotta kipsimassa pysyi muotin sisällä. Jos suunnitteli ripustavansa valmiin työn, kipsityöhön sai reiät siten, että kiinnitti muottiin imupillin pätkät. Seuraavaksi otettiin kippoon vettä sopiva määrä ja sekoitettiin siihen varovasti kipsiä. Valmis kipsimassa kaadettiin muottiin ja jätettiin kuivumaan. Puolen tunnin odotuksen jälkeen pääsi jo kokeilemaan, oliko kipsi kovettunut.

Monilla oli mukana myös valmiita metalli- ja silikonimuotteja: sydämiä, hymynaamoja, ruusuja… Yleinen toteamus oli, että metallimuotista oli vaikeampi saada valos ehjänä. Silikonimuotit toimivat hyvin, varsinkin jos malttoi odottaa, että kipsimassa oli kunnolla kuivunut. Valmiista kipsitöistä tulivat mieleen entisajan kamarien seiniä koristaneet väritetyt, yleensä pyöreät, maisemakuvat, enkelinkasvoiset lapsoset ja ystävällisen näköiset spanielit. Nekin oli tehty kipsistä.

Kipsityöt ovat myös ekologisia: jos työ ei miellytä, sen voi hajottaa ja viedä puutarhaansa maanparannusaineeksi. Valmiita töitä voi jokainen värittää esimerkiksi akryyliväreillä. Mutta ne ovat hienoja ihan valkoisinakin.

Heikkinen neuvoi myös savitöiden tekoa ja lupasi viedä valmiit työt uuniin. Vasta poltto tekee niistä kestäviä.

Käsillä tekeminen on aina mukavaa. Ja kun näpräämistä saa tehdä hyvässä seurassa, niin pari tuntia vierähtää kuin siivillä.

SilmukkaKoukussa ry järjesti myös viime lauantaina 24.10. Makramee-kurssin, johon osallistui ohjaaja Annie Hennon lisäksi 5 kurssilaista.
Molemmilla kursseilla tehtyjä töitä voit katsoa SilmukkaKoukussa ry:n facebook-sivuilta: www.facebook.com/silmukkakoukussary