Itätuuli-romaani ilmestyi

Kyösti Piippo
Sysmä

Sysmäläisen Heikki Rekolan toinen romaani ”Itätuuli” ilmestyi viikko sitten painomusteentuoksuisena kaikkien luettavaksi. Vuonna 2008 ilmestyi hänen ensimmäinen romaaninsa ”Alppitähti ja suopursu”.

Heikki Rekola sanoo halunneensa kantaa oman panoksensa uuden kirjan muodossa Suomen 100 -vuotisjuhlaan. ”Itätuuli” perustuu sotilaalliselta osaltaan Rekolan isän sotakokemuksiin ja hänen kertomansa ja muistiinpanonsa ovat olleet Heikin kirjan innoittajina.

Kirjan päähenkilön Sulo Tervalan kanssa lukija pääsee kokemaan jatkosodan vaiheet ja sisäistämään hänestä säteilevän elämänuskon.

-Haluan romaanin muodossa tavoittaa myös ne lukijat, joita historiateokset eivät kiinnosta. ”Itätuuli” on sekoitus historiaa ja höysteeksi laitettua tarinaa, toteaa Heikki Rekola kirjan esipuheessa.

Kirjan on kustantanut Sysmän Kirjakylä Oy. Yhtiön hallituksen jäsen Pauli Leimio täsmensi kirjan runkona olevan vuodet 1941–1944. Vaikka kirja ajoittuu jatkosotaan, ei se ole pelkästään sotakirja. Sodan lisäksi Heikki Rekolan teksteistä löytyy elämänuskoa tulevaan ja jopa rakkaustarina. Kirja on hyvin rakennettu tarina, jonka viitekehyksenä on selkeästi Sysmä ja sysmäläiset.

-Karun miehen sisältä löytyy paljon herkkyyttä, totesi Leimio ”Itätuuli” -kirjaa kuvaillessaan.

Sysmän Kirjakylä Oy julkaisi ensimmäisen kirjan ”Sydämessä Sysmä” vuonna 2003. Rekolan ”Itätuuli” on järjestyksessään yhtiön 28. julkaisu. Seuraava kirja odottaa jo aivan oven takana: Sysmän kouluhistoriaa 150 vuoden ajalta kertova 450 -sivuinen kirja tulee painosta vielä tämän vuoden puolella. Teoksen tekijä on Tapio Tiihonen ja sen kokoamisessa on ollut vahvasti mukana Sysmä Seura.