I Love Sysmä

Samuli Simula
SYSMÄ
 
Suvivirren viimeinen sävelen kaiku kantaa vaimeasti Keravan yhteiskoulun käytävällä. Samaan aikaan pikku Marko istuu jo linja-autossa. Hän rypistää todistusta kädessään. Matka isoisän luokse Kurjen tilalle on alkanut. Kesäloma, maaseutu ja elämä, vihdoinkin.
 
Kymmeniä vuosia myöhemmin Facebook Puskaradio Sysmä. Markon ilmoitus:
 

  • Onhan Maitobaari auki? Hyppäsin Keravalla taksiin ja olen jo matkalla Sysmään. Tulkaa kaikki paikalle. Tarjoan eka kierroksen.
     
    – Toivottavasti hieman kovaääninen ja huomiota herättävä tyylini ei loukkaa ketään. Hyvin usein tulee mainittua, että olen sysmäläinen. Sisimmässä sitä olenkin, vaikka Kerava on virallinen kotipaikkani. Lapsuuden Keravalla minua haukuttiin maalaiseksi, mutta olin vain ylpeä siitä. 
     
    – Viisi vuotiaasta asti sain luvan kulkea yksin bussilla Kurjen tilalle. Osallistuin siellä navetta-, sikala- ja heinätöihin. Sain vastuullisia töitä ja vastapainoksi rajut leikit kylän lasten kanssa. Luonto, maaseutu ja aito elämä kasvoi minuun sisälle. Kehityin terveessä ympäristössä. Keravalla olisin varmaan maleksinut ostarilla.
     
  • Vartuin ja 2002 kokeilin siipiäni Kuhmoisissa K-kauppiaana. Silloinkin suuntasin vapaa-aikana Sysmään. Kesällä veneellä ja talvella moottorikelkalla. Kesäisen Päijänteen loisto avautui ja veneily tuli tutuksi. Palasin kuitenkin takaisin Keravalle, koska Kuhmoisiin en koskaan kotiutunut.
     
    Viime kesä oli elämäni paras. Vietin runsaasti aikaa Sysmässä vuosien varrella läheiseksi tullut yhteisö ympärilläni. Vapaa-ajan asunto minulta vielä puuttuu, mutta Mia Tommolan
    Camping tarjoaa parhaan majapaikan. Puhun paljon Sysmästä tuttaville. Viime kesänä moni heistä halusi kokea tämän ihmeen ja matkusti Sysmään. Kaikki ihastuivat. Kammiovuori on myös pakollinen vierailukohde.
     
    Marko haluaisi olla joskus tulevaisuudessa osa Sysmän kehitystä. Hän haluaa muistuttaa kaikkia:
     
  • Käyttäkää oman kylän palveluita, niin elinvoima ja raha säilyy omassa kylässä. Itse haen marjat, sienet ja kalat Sysmän torilta aina kun mahdollista. Minulla on tapana kulkea vähän takki auki. Ottakaa minut vastaan sopivasti huumorilla ja aitona ihmisenä. 
     
    Ensi kesänä Marko aikoo viettää kaiken vapaa-ajan Sysmässä. Oma vene tulee laituriin ja Päijänne kutsuu.

Kuvassa: – Kesä on aivan kohta ovella, muistuttaa Marko Oksanen humoristiseen tyyliinsä tammikuussa.