Himmelintekoa

Hartolassa Taitajien Tuvalla jouluvalmistelut jatkuvat himmelintekokurssilla. Ennen joulua pidetylle kurssille kaikki halukkaat eivät päässeet. Nyt oli hyvä aloittaa ensi joulun valmistelut. 14 innokasta tekijää saivat neuvoja perjantaina pidetyllä kurssilla kädestä pitäen Raili Lehdolta ja Maija Peltoselta.

Mallikirjoina opetuksessa oli kolme aiheeseen liittyvää teosta; Eija Kosken Himmeli, Pirko Kuuselan Himmeli-kirja ja Pirjo Väisäsen Olkityöt.

Kurssin tarkoituksena on auttaa tekijät alkuun olkitöiden perusteista niin, että kotona voi jatkaa harrastusta.

–Kurssilaiset saavat niin kauan opetusta, että oljenpätkistä ja langasta syntyy himmeleiden alku, totesi Raili Lehto.

Himmelin perusyksikkö on oktaedri eli kahdeksantahoinen tahokas. Tahokas koostuu langasta ja 12 samanpituisesta olkipillistä, jotka pujotetaan ja solmitaan muotoonsa neulalla. Tahokkaita yhdistelemällä muodostuu eri kokoisia ja muotoisia himmeleitä.

Nykyisin himmelit liittyvät jouluun, mutta aiemmin niitä on käytetty koristeena ympäri vuoden, esimerkiksi hääjuhlien koristeina.  Ennen oljet olivat rukiisia, nykyisin suositaan vehnän olkea, jota saa ostaa valmiiksi puhdistettuna tuontitavarana. Pellavalangan on korvannut puuvillalanka. Samoin himmelit ovat nykyisin hyvinkin erimuotoisia ja persoonallisempia.

Itä-Hämeen Taitajat ry:n toiminnassa on seuraavaksi vuorossa 20.1. hapankaalin tekoa. Mosaiikin saloihin pääsee tutustumaan 7.-8.3. ja Naistenpäivän kunniaksi Tuvalla on pannu kuumana. Yhdistyksen viikottaisiin toimintoihin kuuluvat niin pitsinnypläys, kudonta kuin liikuntaryhmän kokoontumiset.

Toiminta on tarkoitettu kaikille. Rohkeasti vain mukaan kättentaitojen pariin. VJ