Hartolassa tuulastettiin

Kaisa Vigman
HARTOLA

Hartolassa järjestettiin tuulastuksen epäviralliset MM-kisat ja täysin viralliset SM-kisat viime viikonloppuna. Oravakivensalmi toimi MM-mittelöiden kisapaikkana perjantai-iltana ja Suomen mestaruudesta kisailtiin Visainrannassa lauantaina. Järjestävänä tahona toimi Itä-Päijänteen Kalakaverit ry. ja kisojen johtajana Jouni Neuvonen.
Perjantai-illan MM-kisailun haasteeksi osoittautui kirkkaankuulas ja hallankarhea keli. Lämpötila laski nollalukemiin tähtikirkkaan taivaan alla ja pelkona oli, että kalaa ei ole rannoilla. Toisin kuitenkin kävi. Saaliskilot eivät ehkä olleet niitä huimimpia, mutta sananmukaisesti suurin yllätys oli 8210 gramman kokoinen karppi, joka nousi järvestä.
– Kaikenlaisia kaloja tuli, mutta en olisi kyllä tänä aamuna uskonut, että karppi tulee. Näköjään se on mahdollista näissä järvissä. On niitä jonkun verran tullut ennenkin, mutta tältä alueelta ei, Neuvonen kertoi.
Epävirallisen MM-kullan vei venekunta Jari Mikkola ja Matti Parkkinen hienolla 25380 gramman saaliillaan. Hopean vei Uula Suhonen ja Petteri Huovinen 20200 grammallaan ja pronssimitali meni Paavo Ruhaselle ja Saku Niemiselle 19795 gramman saaliilla.
Lauantain SM-kisat käytiin tyystin toisenlaisessa kelissä. Tällä kertaa luonto tarjosi puuskittaista, kovaa tuulta ja kisan viime tunnilla alkaneen varsin kovan vesisateen. Yksi venekunta joutui keskeyttämään karilleajon vuoksi ja pari venekuntaa kertoi saaneensa vettä veneeseen kovan aallokon takia.Visainrannan venesatamassa oli kuitenkin hieno tunnelma ja lähes koko illan saattoi myös rannalta seurata tuulastavia venekuntia.
Suomenmestaruus meni joukkuekilpailussa Itä-Päijänteen Kalakavereiden ykkösjoukkueelle Mikkola/Parkkinen/Wessman/Salonen/Nieminen ja Ruhanen 50500 gramman tuloksella. Venekuntakohtaisen mestaruuden vei Jarmo Mäkisen ja Teppo Päivärinnan venekunta tuloksella 23355 grammaa.

Kuvassa: Tuulastaminen on vanha kalastusmuoto ja ikiaikainen tunnelma on säilynyt, vaikkakin tervaksien ja öljylamppujen sijasta vettä valaistaan nykyään tehokkailla led-valoilla. MM-venekunnat odottelivat lähtölupaa kuulaassa syysillassa Oravakivensalmessa.