Hartolan Pekka Raitala

Kyösti Piippo
HARTOLA

Pekka Raitala oli etsinyt vaimonsa Lean kanssa usean vuoden ajan isohkoa kohdetta, missä he voisivat viettää yhteistä aikaa lasten ja lastenlasten kanssa. Tulevaa kesäpaikkaa haettiin 150 km:n säteellä kotikunnasta Keravalta.
– Hartolasta löytyi tämä vanha pappila. Meillä ei ollut mitään aiaempaa suhdetta paikkakunnalle ja olimme ajaneet yli 40 vuoden ajan useamman kerran Hartolan ohi pysähtyen silloin tällöin silloiselle Shellille. Vaikka harrastamme golfia, en edes tiennyt Hartolan golfkentän olemassaolosta, kertoo Pekka Raitala.
Viime joululoman aikana Levillä kypsyi Pekalle ja Lealle muuttopäätös Keravalta Hartolaan, vapaa-ajan pappilasta tulisi vakituinen asuinpaikka. Perhe halusi eroon kahdesta asunnosta ja edestakaisin matkustamisesta.
– Olemme sopineet perheen kanssa, että pappila toimii mökkinä kaikille, vaikka me asumme täällä vakituisesti.
Pekka Raitala työskenteli vuosia IT -alalla ja vastasi muun muassa Apple -tietokoneiden maahantuonnista. Tämän jälkeen hän toimi 10 vuotta Mercuri -Internationalissa liikkeenjohdon konsulttina ja 15 vuotta Suomen Keltaiset Sivut Oy:n toimitusjohtajana.
– Eläkettä aloin nostaa heti kun siihen oli mahdollisuus 63-vuotiaana. Jatkoin vielä oman yritykseni kautta konsultointi- ja valmennushommia.
Vaikka Hartola oli ennalta Raitalan perheelle täysin tuntematon kunta, he ovat viihtyneet paikkakunnalla erittäin hyvin.
– Olemme saaneet paljon ystäviä ja löytäneet itsemme erilaisten harrastusten parista.
Pekka Raitalan mukaan Hartolassa on paljon potentiaalia kehittyä. Kaunis luonto järvineen ja Tainionvirtoineen, golf, pyöräilymahdollisuudet, lomamahdollisuudet, laskettelukeskus, ikäihmisten kerhot, lasten harrasteryhmät jne.
– Ja Kuningaskunta markkinointinimenä pitää nostaa uudelleen loistoonsa ja sen kautta tuoda esille kaikki se hyvä, mitä meiltä löytyy.
Vaikka Raitala on eläkkeellä, niin toimettomaksi hän ei ole jäänyt. Hän tekee vapaaehtoistyötä Suomen Yrityskummeissa Keski-Uudellamaalla ja Päijät-Hämeessä ja toimii Hartola Golfin ja Suomen Golfkenttien -yhdistyksen hallituksissa. Lisäksi hän antaa panoksensa muutamaan muuhunkin hallitukseen jäsenenä tai advisorina.
– Paikkakunnankin asioihin sormet syyhyävät. Vapaaehtoistyöllä saan myös omat ajatukseni ja pääni päivitettyä.
Raitala toivoo lopuksi, että Hartolassakin lopetettaisiin kateus ja oman edun tavoittelu.
– Kehitetään ja ideoidaan yhdessä, lopetetaan politikointi ja toimitaan yhdessä kunnan ja kuntalaisten hyväksi.

Kuvassa: Pekka ja Lea Raitala odottavat kevään mukanaan tuomia harrastuksia, golfia ja vihannesten kasvattamista.