Hartolan 4H nyt

Helena Mäkinen
HARTOLA

Kristiina Liukonen on toiminut Hartolan 4H:n toiminnanjohtajana reilun vuoden.
– Kerhotoiminta on aktiivista. Kirkonkylällä on neljä kerhoa. Eläin- ja luontokerhossa on luontoon liittyviä asioita, kokkikerhossa valmistetaan syötävää, höntsäkerhossa tehdään kaikkea, mitä lapset haluavat. Suositussa tuunauskerhossa on vapaaehtoinen vetäjä ja siellä muokataan vanhasta uutta. Jokaisessa kerhoissa on 5-10 lasta.
– 4H on tapahtumissa mukana, pyrimme saamaan sillä näkyvyyttä. Etsin myös aikuisia vapaaehtoisia kirppikselle, kerhoihin ja tapahtumiin avuksi. Tapahtumista saadaan tuloja, jos pidetään esimerkiksi kahviota. Kirppis meillä on ollut heinäkuusta 2016 lähtien. Siellä on yksi palkattu työntekijä, muut ovat vapaaehtoisia. Kirppis on tärkeä varainhankinnan takia, saamme sinne lahjoituksina tavaraa ja sieltä voi myös varata pöydän, jolla myy omia tavaroitaan.
– Kesällä meillä on taas lammastarha. Suunnittelemme myös kesäleiriä ja Sysmän 4H:n kanssa yhteistä retkeä Linnanmäelle ja Ähtäriin. Viime viikolla oli Sysmän kanssa yhteinen Ajokortti työelämään –kurssi ysiluokkalaisille. Dogsitter-  ja työpalvelukurssi ovat suunnitelmissa, kiinnostuneille 4H-yrittäjille järjestetään myös kurssi.
Liukonen paljastaa eläimiin liittyvän vapaa-ajanharrastuksensa.
– Minua pyydettiin viime syksynä mukaan mikrosirutusprojektiin. Toimin yhtenä siruttajana ja käymme ympäri Suomea siruttamassa lemmikkejä, minun lisäkseni ryhmässä on neljä muuta. Suomen Kissaliitto myönsi Vuoden kissateko 2017 – kunniamaininnan tälle Miljoona Mikrosirua -projektille. 27.8.2017 oli eka tapahtuma ja tähän mennessä on sirutettu 3049 eläintä, suurin osa kissoja ja koiria. Ihmiset tarjoavat sopivia tiloja maksutta ja sinne voi tuoda lemmikkinsä. Sellainen tapahtuma olisi mahdollinen myös Hartolassa. Sirutus on rokotukseen verrattava toimenpide, itse siru on riisinjyvää pienempi eikä aiheuta mitään hankaluuksia eläimelle. Samalla tehdään merkintä rekisteriin. Kissan sirutus ja rekisteröinti on 2,50 euroa ja koirien ja muiden eläinten 10 euroa, kertoo Liukonen.
Kunnalla on lakisääteinen talteenottovelvoitus ja omistajan nopea löytyminen tuo säästöjä. Eläinsuojeluyhdistys pitää kissoja 15 vrk, sen lisäksi tulevat lopetuskulut, jos eläimelle ei löydy omistajaa. Kaikilla löytöeläintaloilla on mikrosirujen lukijat, joilla tarkistetaan neljästä eri rekisteristä, kenen lemmikki on.