Ekaluokkalaisten urakka alkoi

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Kesätauon jälkeen Sysmän Yhtenäiskoulun pihalla näkyi viime perjantaina vilkasta toimintaa, kun koulujen lukuvuosi alkoi. Hyvissä ajoin alaluokkalaisten pihalle muodostui jonoja, kun opettajat ottivat omat oppilaat hoiviinsa. Opettaja Raija Hörkkö toivotti niin lapset kuin heidän saattajansakin tervetulleiksi kouluvuoden aloituspäivän tunnelmiin.
Ihan ensimmäistä kertaa jonoon järjestäytyivät eskarilaiset, heitä oli kaikkiaan 14. Ekaluokkalaiset osasivat hoitaa järjestäytymisen luontevasti, heillähän oli takanaan jo vuosi eskaria. Luokanopettaja Hannu Outinen laski oppilaansa ja luku täsmäsi – 20 lasta aloitti koulunkäynnin eka luokalla.
Ensimmäisellä tunnilla Hannu-ope esitteli itsensä ja pehmitti lasten jännitystä kyselemällä kuluneen kesän kuulumisia. Sitten käytiin läpi koulupäivän aikatauluja ja muita sääntöjä – miten käyttäydytään tunnilla ja välitunnilla. Piha on pieni ja siellä touhuaa välitunnin aikana 54 oppilasta. Opintoavustaja Katja Kantonen jakoi luokalle ensimmäiset kouluvihkot ja kouluisäntä Jukka Nieminen tsekkasi, ovatko pulpetit ja tuolit sopivalla korkeudella. Sitten työ voi alkaa ja ensimmäiset merkinnät tehtiin heti uuteen kouluvihkoon, päiväys ja merkintä koulun aloittamisesta.
– En tiedä kumpia jännitti enemmän, opea vai oppilaita, totesi Hannu Outinen, joka aloitti ekaluokkalaisten opettajana.
Outinen tähdensi oppilailleen, että luokassa on tärkeää pitää yllä mukava, turvallinen ja positiivinen opiskelun ote, huumoria unohtamatta. Ja sitten tärkeä asia – ketään ei saa kiusata.
Yhtenäiskoulun rehtori Tuula Vuorisen tilastojen mukaan eskarilaisia oli siis 14, ekaluokkalaisia Outisen luokassa 20, tokaluokkalaisia 19, kolmos-nelosia 20, vitosluokkalaisia 18 ja kutosia 15. Yläkoulun kolmella luokalla on yhteensä 99 oppilasta ja lukiossa 27 oppilasta. Lukion ekalle lähti Sysmässä ainoastaan 8 oppilasta. Yhtenäiskoulun kokonaisvahvuudeksi saadaan näin 232 oppilasta.
Nuoramoisten koulussa on ihan hyvä tilanne: oppilasmäärä lähentelee viittäkymmentä ja se on viimevuotista enemmän.

Kuvassa: Luokanopettaja Hannu Outinen luotsasi ekaluokkalaiset omaan luokkaansa.