Daniel Oros – kuvaamisen moniosaaja

Mika Sankari
HARTOLA

Boliviassa syntynyt Daniel Oros on kotiutunut vuosien saatossa hyvin Hartolaan. La Pazin ja nykyisen kotiseudun välillä on ehtinyt tapahtua paljon esimerkiksi muuttoja.

Kaksi maisterintutkintoa (viestintä ja valokuvaus) suorittanut, Exilio Studiota pyörittävä kuvaamisen ammattilainen kertoo olleensa erittäin kiinnostunut sosiaalisen kehityksen kuvaamisesta ja näin työn kautta vaikuttamisesta järjestöissä työskennellessään. Mies piti tärkeänä mahdollisuutta vaikuttaa asioihin nostamalla niitä julkisuuteen esimerkiksi radio-ohjelmien kautta.

Kotimaastaan hän nostaa esiin suvun tiiviyden ja yhdessäolon.

-Futisjengin saa helposti kasaan aina, kun haluaa.

Vuoristoisessa maassa saa kokea huimia asioita, ja elämyksiä riittää.

Negatiivisia puolia ovat korkea rikollisuus ja samalla valitettavasti poliisin epäluotettavuus.

Orosin perhe viihtyi Hartolassa erinomaisesti viime kesänä kolmisen kuukautta.

-Siskoni opetti täältä käsin erikoisiin aikoihin aikaeron (7h) takia.

Hartolassa ovat tärkeitä asioita mm. investoinnit Elina-vaimon Felinos-eläinklinikkaan ja omaan yritykseen. Studiossa ovat käytettävissä modernit laitteet mm. valokuvaukseen, videoihin ja mainosten tekoon.

-Mielelläni autan Hartolaa parhaani mukaan. Täällä on näkemykseni mukaan olemassa paljon käyttämätöntä potentiaalia.

Kolmea kieltä (suomi, englanti, espanja) sujuvasti käyttävä perhe auttaa toinen toisiaan.

-Vaimoni kanssa puhumme espanjaa ja poikani toimii tarkkaavaisena suomen kielen opettajanani, mies hymyilee.

Työelämässä valokuvaajat Olga Poppius ja Sami Mannerheimo on auttanut kotimaisten kontaktien löytämisessä. Kansainvälisiäkin yhteyksiä on kertynyt hyvin mm. Espanjassa EFTI Centro Internacional de Fotografía y Cine Madridissa suoritetun maisterintutkinnon kautta.

Muutaman maailmalla koetun, väristyksiä aiheuttavan esimerkin avulla selviää, että mies nauttii Hartolassa erityisesti turvallisuudesta ja kauniista luonnosta. Suomessa hän on kokenut rasistista kohtelua joissain tilanteissa, mutta ei nosta sitä isoksi ongelmaksi.

Miltä näyttäisi tilanteesi tulevaisuuden suhteen?

-Tekoäly etenee vääjäämättä ja se tulee lopettamaan monia toimintoja. Näen kuitenkin työn muuttuvan aina, ja valokuvaajan pystyvän sellaisiin suorituksiin, mihin tekoälyllä ei ylletä sen päätähuimaavasta suorituskyvystä huolimatta.

Parhaiten Daniel Orosin tavoittaa työasioissa Instagramin (exilio_studio ja daniel_oros) tai yrityksen omien nettisivujen kautta.

Kuvassa: Daniel Oros pitää suuressa arvossa Hartolan luonnonkauneutta.