Bussiliikenne loppuu kesäksi

Sysmän ja Hartolan välinen bussiliikenne loppuu kesäksi. Vuosikymmenet väliä ajanut Koiviston auto lopetti Helsinki-Sysmä-Hartola-reitin ajamisen 1. huhtikuuta.

Koululaisvuorot kulkevat normaalisti toukokuun loppuun asti, mutta sen jälkeen liikenne loppuu lomakaudeksi.

Paikalliset bussiyhtiöt Järvisen liikenne ja Samuli Haarasilta eivät aio ajaa kesävuoroja.

– Liikennöintiä ei tule ensi kesänä olemaan, elleivät kunnat osta sitä. Ilman yhteiskunnan tukea linjan ajaminen on huomattavan tappiollista, sanoo yrittäjä Samuli Haarasilta.

Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula kertoo, että vuorot lopetettiin pienen matkustajamäärän takia. Markkulan mukaan Helsinki-Sysmä-Hartola-linjan vuoroilla oli jopa ruuhkaa Lahdesta Vääksyyn, mutta tämä ei riittänyt pitämään muuten hiljaista linjaa kannattavana.

Myös bussiliikenteen vapauttaminen kilpailulle on vaikuttanut tilanteeseen.

– Olemme siirtäneet jonkun verran vuoroja Päijänteen länsipuolelta sen itäpuolelle, Markkula sanoo.

Kyse on kilpailusta Nelostien matkustajista. Nelostiellä liikennöi esimerkiksi Onnibus.

Koiviston auton ratkaisu on tullut monelle täytenä yllätyksenä. Näin tilannetta kuvailee helsinkiläinen Tuula Nikula, joka on viettänyt miehensä kanssa yhdeksän kesää mökillä Sysmässä. Autottoman parin mökkimatka on sujunut tähän saakka Koiviston auton kyydissä: Helsingin keskustasta on päässyt sujuvasti Joutsjärven pysäkille, josta on kilometrin matka mökille.

-Monet ovat olleet kateellisia, koska pääsemme mökille julkisilla. Nyt olemme uuden edessä. Hartolan ja Sysmän välillä on 20 kilometrin tyhjiö, kun kukaan ei kulje sitä väliä, Nikula ihmettelee.

– Sysmän keskustasta on mökillemme seitsemän kilometriä. Ehkä kuljemme matkan taksilla, hän aprikoi.

Bussiyrittäjä Mika Järvisen mielestä Sysmän kunnan kannattaisi selvittää, voisiko kutsutaksi palvella kesäasukkaita.

– Kirveskoskelta ja Valittulasta menee kutsutaksi Sysmään. Voisiko aikataulut integroida Koiviston auton kanssa niin, että taksi ehtisi ottaa matkustajat kyytiin lähtiessään Sysmästä Hartolan suuntaan, Järvinen pohtii. AO-O