Bingo piristää Hartolassa

Kyösti Piippo
HARTOLA

Bingo rantautui Suomeen Ruotsista 60 – 70 -lukujen vaihteessa ja nousi varsin pian koko kansan suosikkipeliksi. Suurimmissa bingohalleissa päävoittona saattoi olla auto tai moottorivene.

Liki jokaisella kylällä järjestettiin vuosituhannen lopulla omia bingoiltoja. 2000 -luvulla bingohallien määrä on rajusti vähentynyt, mutta monella paikkakunnalla vanhempi väki jaksaa vieläkin käydä pelaamassa – nuoret ovat löytäneet kohtuullisen kiitettävästi nettibingon.

Hartolan Jokirannassa bingon pelaamisen perinne jatkuu; parkkipaikat ovat täynnä ja sali miehitetty liki jokaista istuinpaikkaa myöten.

–Pieni kulma, iso kulma, yhtä riviä, kahta riviä, kuuluttaa bingorummun pyörittäjä Kari Kupiainen pelin termeillä ja pistää pallorummun pyörimään.

Hartolan bingon järjestäjänä on toiminut Joutsan Seudun Urheiluautoilijat ry jo vuodesta 1999 lähtien.

–Kun siihen asti peliä pyörittänyt Hartolan Sos.dem. työväenyhdistys lopetti, niin pelaajien toivomuksesta jatkoin pelin järjestämistä täällä, kertoo alusta lähtien mukana ollut bingoemäntä, hartolalainen Asta Nurminen.

Koska Joutsassa nuorisoseura ja JoSePa jatkavat edelleen bingon peluuttamista, siirsi Joutsan Seudun Urheiluautoilijoiden toiminnassa aktiivisesti mukana oleva Nurminen pelaamisen Hartolaan.

Bingo on urheiluautoilijoille merkittävä tulonlähde. Pelin tuotoilla järjestetään seuran jäsenille koulutusta ja retkiä ja myös Hartolan Voiman toimintaa on tuettu.

–Tämän syksyn tuotosta lahjoitamme puolet Hartolan Yhtenäiskoulun 5. luokan leirikoulurahastoon. Olemme saaneet sieltä reippaita lapsia vanhempineen avustamaan pelinumeroiden tarkistuksissa ja palkintojen jaossa. Lapset pitävät myös omaa puffettia peli-illoissa, kertoo Asta Nurminen.

Pelaajia saapuu Jokirantaan Hartolan lisäksi Sysmästä ja Joutsasta. Monet heistä ovat pelanneet bingoa jo 80-luvulla ja peli-illoista on muodostunut myös sosiaalinen tapahtuma. Vuosien saatossa useimmille heistä on valikoitunut vakiopöytä ja siihen tutuiksi tulleet pelikaverit ja pelin lomassa on mukava vaihtaa viikon kuulumiset.

Palkintojen osuus on noin puolet bingoillan tuotosta. Kaikki palkinnot ostetaan pääasiassa paikallisista kaupoista.

–Palkinnot ovat niitä tuttuja; kahvia, keksejä, suklaata, hedelmiä, lahjakortteja ja tietysti kinkkuja. Joulua kohti kinkkujen määrä lisääntyy ja viimeisellä kerralla ennen joulua pelataan kinkusta joka kierroksella eli kahdeksan kertaa illassa, sanoo Asta Nurminen.

Urheiluautoilijoiden bingo pelataan Jokirannassa syyskuusta jouluun saakka, syksy on bingolle hyvää aikaa. Syksyn pimeiden sunnuntai-iltojen iloksi on mukava tulla Jokirantaan vaikkapa kinkun hakuun!

Asta Nurmisen mukaan seuran suunnitelmissa on jatkaa bingon pelaamista myös ensi syksynä ja sitten vuosi kerrallaan, pelaajien toiveita kuunnellen.

–Itsekin kävisin mielelläni bingoilemassa, jos vain aikaa löytyisi. Joutsan lisäksi pelipaikkoja ei vain taida löytyä yhtäkään sadan kilometrin säteellä.

Timo Rantanen ja Matti Rantala istuivat vierekkäin samassa pöydässä Jokirannan bingo-illassa. Rantanen sanoi käyneensä bingossa vanhempiensa seurassa jo pienestä pitäen, Rantalalle bingo -kokemusta on kertynyt vasta viime syksystä lähtien.

–Bingo on hyvää ajanvietettä ja tähän jää koukkuun. Eipä sunnuntain bingoa juuri mikään este siirrä, toteaa Rantanen.

Myös Rantala tunnustaa pelin tuovan jännitystä ja toteaa urheiluautoilijoiden toiminnan tukemisen yhdeksi syyksi lähteä pelaamaan. Voittojakin on molemmille tullut. Normaalien bingovoittojen lisäksi Rantanen muistaa voittaneensa alle 15-vuotiaana Joutsassa 1 000 markan ostokortin.

2 vastausta artikkeliin “Bingo piristää Hartolassa”

  1. Wanhassa matkiksessahan Hartolassa on bingo joka sunnuntai ja ollut jo pitkään.

  2. Pöö on tuo matkiksen bingo vähä erilaista;))

Kommentit on suljettu.