Arte aloittaa kotikäynnit

Kyösti Piippo
Sysmä

Kesäkuussa Sysmässä toimintansa aloittanut yksityinen Arte -lääkäriasema aloittaa tällä viikolla kotikäynnit. Kotikäynnille voi tilata joko lääkärin tai sairaanhoitajan.
–Tarvitaan vain soitto lääkäriaseman ajanvaraukseen, missä selvitetään sairaanhoitajan kanssa potilaan tila. Jos on tarvetta, tai jos potilas niin haluaa, me teemme kotikäynnin, sanoo asemalla työskentelevä lääkäri Mikko Nenonen.
Nenonen kertoo, että lääkärit tekevät jatkuvasti kotikäyntejä maailman joka kolkalla.
–Kuumepotilaiden, lasten ja vanhuksien on monasti vaikea lähteä istumaan ja odottamaan terveyskeskukseen lääkärin vastaanottoa. On helpompaa ja nopeampaa tilata lääkäri kotiin.
Mikko Nenosella on vastaanottopäivät Arte -lääkäriasemalla Sysmässä 1 -2 kertaa viikossa ja noille samoille päiville kotikäynnit sopivat erinomaisesti – toki muutkin ajankohdat onnistuvat. Toiminta-alue kattaa lähinnä Sysmän, Hartolan, Pertunmaan, Joutsan ja Luhangan kunnat.
Nykyaikainen tietotekniikka mahdollistaa kotikäynnillä kaikki tärkeät tutkimusrutiinit tätä tarkoitusta varten  kehitetyllä tekniikalla.  Potilaan tiedot löytyvät tietokannasta (hänen suostumuksellaan) ja mm. sähköiset reseptimääräykset lähtevät heti apteekkiin. Lääkärin käynnin voi maksaa kortilla ja Kelan osuus hoituu samalla kertaa. Lääkärillä on aina mukanaan antibiootteja ensimmäisen sairaspäivän tarpeisiin. Myös kipu- tai kortisonipistoksen antaminen onnistuu.
–Ja kaikki toimenpiteet tehdään potilaan ehdoilla hänelle tutussa ympäristössä. Vanhat ja hyvät menetelmät otetaan Arten toimesta käyttöön uuden tekniikan turvin, toteaa Mikko Nenonen.
Myös lääkäriaseman sairaanhoitaja Tuuli Toivonen ja ortopedi Raimo Niskanen tekevät kotikäyntejä.

Kuvassa: Sairaanhoitaja Tuuli Toivonen ja lääkäri Mikko Nenonen tekevät jatkossa kotikäyntejä.