Aluevaltuustoon

Mika Sankari
HARTOLA, SYSMÄ

Suomen historian ensimmäiset aluevaltuustovaalit houkuttelivat valtakunnallisesti eri tulospalvelujen mukaan uurnille alle puolet (47,5%) äänioikeutetuista. Päijät-Hämeessä tästä jäätiin hieman (45,6).

Ääniharavaksi osoittautui Keskustan Martti Talja Lahdesta 2029 äänellä.
Maakunnan sisäisessä tarkastelussa parhaat lukemat saivat Asikkala ja Padasjoki, joissa yli puolet äänioikeutetuista kävi uurnilla. Kärkölän, Lahden ja Orimattilan äänestysprosentti jäi reippaasti alle maakunnallisen tason.
Ykköspaikasta SDP ja Kokoomus kävivät tiukan taiston, jossa demarit voittivat ääniosuuksissa (24,7 vs. 24,5), mutta Kokoomus (vaaliliitossa RKP:n kanssa) sai 18 paikkaa valtuustoon ja SDP 17. Keskustalle herui 11, perussuomalaisille 10, Kristillisdemokraattien ja sitoutumattomien listalle 6, Vasemmistoliitolle ja Vihreille 3 paikkaa. Liike Nyt sai yhden edustajan läpi.

Hartolassa keskusta vei voiton äänestysprosentin ollessa 47,2 %. Sysmäläisten ykköspuolue oli sama, ja äänestysprosentti hieman korkeampi (49,8).
Kuntakohtaisesti tarkasteltuna Lahti sai odotetusti suuren osan (42) aluevaltuuston paikoista. Hollolasta valittiin 8, Heinolasta 5, Asikkalasta 4, Iitistä ja Orimattilasta 3, ja Sysmästä 2 valtuutettua. Kärkölä ja Padasjoki saivat yhden edustajan, mutta Hartola jäi valitettavasti ilman aluevaltuustoedustajaa. Näin kävi noin viidellekymmenelle muullekin Suomen kunnalle. KD:n Pekka Pyykkö ylsi ensimmäiselle varasijalle.

Entä “meikäläisten” läpimenijät sosiaali- ja terveysasioihin keskittyneissä vaaleissa?

Kokoomuksen Mika Järvinen keräsi mahtavan saaliin (579 ääntä).
-Hienot on tunnelmat. Valtakirja on annettu, ja siitä kiitos äänestäjille. Sitä pitää alkaa noudattaa, ja ruveta huolehtimaan myös reuna-alueiden asioista. Kova työmaa on edessä, mutta järkeviä ratkaisuja voidaan tehdä yhteistyössä. Mallina voi toimia vaikka Sysmän kunnan ja Terveystalon välinen sopimus. Valmistelevan toimintaelimen kausi loppuu pian, joten pääsemme työn äärelle mm. hallintosääntöä määrittelemään, Järvinen kertoo.

Eevakaisa Lehtosalo-Lönnbergin (kesk.) upea kolmensadan äänen saalis karttui maakunnan jokaisesta kunnasta, josta noin kaksi kolmasosaa Sysmästä.
-Olen erittäin iloinen ja yllättynyt tästä tuloksesta, sillä kampanjoin maltillisesti. Puolueenkin tulos ylitti odotuksemme. Olen siitä ylpeä Päijät-Hämeen Keskustan piirihallituksen puheenjohtajana. Järjestimme puolueen Facebook-livetapahtumia ja muuta tavallisesta vaalityöstä poikkeavaa toimintaa. Se taisi toimia. Työskentelen aluevaltuustossa maakunnan hyväksi “kokomaakunnanvaltuutettuna”. Järjestäydymme jo ensi viikolla puolueiden kanssa, ja aloitamme käytännön töiden parissa.

Kuvassa: Mika Järvinen 579 ääntä ja Eevakaisa Lehtosalo-Lönnberg 300 ääntä.