Allun laaja repertuaari

Merkonomi Allu Lahtisesta  ei tullut isona kirjanpitäjää eikä pankkitoimihenkilöä, vaan tulipahan monipuolinen rakentaja. Toki siihenkin tarvittiin rakennusteknikon tutkinto ja pitkä rupeama alan töissä.  Oman rakennusyrityksensä Allu perusti vuonna 2000. Sitä ennen hän teki vuositolkulla rakennustöitä kimpassa Kari Niittymäen kanssa, useita vuosia Heinolan Pientalojen hommissa sekä viimeisemmäksi ennen yrittäjäuraansa Lahden Taloasennus Oy:n palveluksessa.

–On tuosta merkonomitutkinnosta jotain apua ollut näissä paperihommissa, tunnustaa mies varovasti.

Rakennus Allu Oy:llä on näin talvisaikaan töissä Allun itsensä lisäksi kahdeksan miestä ja kaikilla on kädet täynnä töitä juuri nyt; omakotitaloa saneerataan, peltikattoa asennetaan, Vehkasaloon pystytetään mökkirunkoa, Kammiovuoren kupeeseen tehdään pohjatöitä Honkarakenteen mökille (pystytys alkaa viikolla 16) ja Nokan varikkoalueella tehdään kahden viikon jaksoissa lämpöerityksiä ja pinnoitustöitä SRV:n aliurakoitsijana. Kesällä työntekijöiden määrä kasvaa toiselle kymmenelle.

Mielenkiintoinen ja meitä kaikkia sysmäläisiä kiinnostava projekti on VPK:n lavan laajennus.  Lavan sisäänkäynnin puolelle rakennetaan n. 65 neliön suuruinen katettu tila ja työt siellä on jo aloitettu. Tosi mielenkiintoinen ja suurta huomiota herättänyt urakka  oli viimekesäinen  Otamoon noussut viljankuivaamo.  Kuivaamon urakoinut  Tornum Oy tarjosi Allulle lisätöitä kuivaamojen rakennushommissa muuallekin, mutta työpisteet sijaitsivat liian kaukana ja siksi Allun oli kohteliaasti kieltäydyttävä tarjouksesta.

Rakennus Allu Oy:n  työkohteet ovat sijoittuneet pääosin lähiseudulle ja asiakkaat ovat olleet pitkälle paikallisia. Niin kuin aluksi todettiin, Allun yritys tekee kaikkea mahdollista rakentamisen sektorilla; sisätöitä, ulkotöitä, maatalousrakentamista ja kaiken tuon lisäksi yrityksellä on käytettävissä kaivuri maanrakennushommiin ja kurottajia (13 m ja 25 m) sekä henkilökori korkealla sijaitsevia töitä varten. Allu vuokraa tätä kalustoa myös ulkopuolisille.

Kesän työt ovat vielä vaiheessa. Allun mukaan tilauslista on kyllä ihan tyydyttävä, mutta tilaukset tulevat lyhyellä varoitusajalla. Allu nimeää yhden rakennuskohteen, missä riittäisi töitä monelle rakentajalle pitkäksi aikaa.

–Kunnan rakennuskannan saneerauksissa ja korjauksissa riittäisi hommia vuosikausiksi – jos niitä vain teetettäisiin.

KP