Ympäristöministeri Sysmässä

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasosen Sysmän-vierailu jäi Hartolan monitoimihallin avajaisten jalkoihin. Kuitenkin ministeriä oli kuulemassa ravintola Uotissa 30 kiinnostunutta. Hän nosti vierailullaan esiin ja keskusteli kuulijoiden kanssa tärkeimmistä asioista, joita hän ajaa ja on ajanut hallituskuukausinaan. Ne ovat maalaisjärjellä ajatellen kaikille tärkeitä asioita.

Perun Liman ilmastokokouksesta juuri palannnut Grahn-Laasonen otti alkuun esiin ilmastomuutoksen ja sen kenelle vastuu ilmaston lämpiämisestä kuuluu. Hän totesi ykskantaan, että maailman suurimmmat saastuttajat ovat Kiina, Usa ja EU-maat, joita ilman ei ilmaston lämpenemisen rajoittaminen alle kahteen asteeseen onnistu. Tästä asiasta väännetään seuraavaksi Pariisin ilmastokokouksessa loppuvuodesta 2015. Tavoitteena on kunnianhimoinen päästöjen vähentäminen nollaan vuoteen 2050 mennessä. Pariisin kokous tulleekin olemaan historian tärkein.

Aiheeseen liittyen Grahn-Laasonen korosti Sysmässä, että Suomessa on vahvaa cleantech – puhtaan energian – osaamista ja teknologiaa, joka sopii myös muulle maailmalle.

-Tämä tarjoaa meille mahdollisuuksia myös taloudessa ja työpaikkojen edelleen luomisessa, Grahn-Laasonen korosti. Hänen mukaansa Sysmän tuulivoimahanke on hyvä ja oikea tapa edetä, ja sillä on myös paikalliselle taloudelle myönteisiä kerrannaisvaikutuksia.

Grahn-Laasonen otti esiin myös normien purkutalkoot, joita hän ajaa. Hän haluaa karsia ylimääräisten lupahakemusten määrää, joista ei hyödy kukaan. Junnaaviin hankkeisiin on saatava vauhtia. Vireillä onkin esitys, jolla vähennetään viidennes lupahakemusten määrää. Kyseessä ovat etenkin maatalousyrittäjiä koskevat säännölliset määräaikaisluvat. Ministerin mukaan uutta ympäristölupaa pitää voida hakea nykyisen säännöllisen velvollisuuden sijaan vasta silloin, kun esimerkiksi maatalousyrityksen toiminta muuttuu.

Jätevesiasetuksessa ministeri korosti asetuksen kohdentumista. Sanni Grahn-Laasosen mukaan pohjavesi- ja ranta-alueilla asia on oleellinen, mutta hän kysyi samaan hengenvetoon, miten mielekäs säädös on kuivan maan alueilla.

Ministeri keskusteli myös suojelluista ja suojeltaviksi tulevista maa-alueista. Hän korosti selkeästi vapaa-ehtoisuutta pakkolunastusten sijaan. Tämä koskee esimerkiksi soita, joiden suojelussa ministeri on ottanut aikalisän ja järjestää maanomistajille kyselyn asiasta alkuvuodesta.

-Suojelukokonaisuudet on tehtävä yhteistyössä. Olennaista on, että myös paikallisia ja maanomistajia kuunnellaan, Sanni Grahn-Laasonen totesi ja korosti käyvän arvon merkitystä lunastustilanteissa. TK