Uusi kirjastoauto

Anna Onali-Ovaska
HARTOLA

Tässä autossa kaikki on uutta ja viimeiseen asti hiottua. Kun ajoneuvo pysähtyy, kuuluu vienoa suhinaa: kori laskee senttejä alaspäin. Rappusia valaisevat siniset led-valot, sisällä tuoksuu uudelta. Ajokilometrejä on mittarissa vasta 5000.

Tämä on Heinolan kaupungin uusi kirjastoauto, joka kiertää Hartolassa kahtena-kolmena päivänä viikossa.

Reitit ja aikataulut uudistettiin elokuun puolivälissä. Aiemmin kirjastoauto kiersi Hartolassa alkuviikolla, mutta uuden järjestyksen mukaan ajopäivät ovat torstaina ja perjantaina. Lisäksi auto liikennöi joka toinen lauantai Itä-Hartolassa Murakan ja Koitin suunnalla.

-Toivoin, että saisimme kirjastoauton Hartolaan lauantaille. Lauantain reittiä on ehditty kokeilla kaksi kertaa. Silloin väkeä on ollut enemmän liikkeellä kuin arkipäivinä, kertoo kirjastoauton kuljettaja Jari Elfvengren.

Tänään perjantaina auto on käynyt aamupäivällä yhtenäiskoululla ja päiväkodilla. Autossa on ehtinyt piipahtaa pitkälti toista sataa lainaajaa.

Iltapäivällä on vuorossa Vuorenkylän reitti. Rantalan tilalla vastassa on tilan isäntä ja kirjastoauton vakioasiakas Jouni Hokkanen.

-Olen käynyt kirjastoautossa pikkupojasta asti. Aiemmin sukulaismies Aulis ajoi autoa ja silloin tavaksi muodostui, että auto pysähtyy meidän pihassamme. Perinne on jatkunut, Hokkanen kertoo.

Hokkanen ja Elfvengren ovat ehtineet tutustua hyvin vuosien aikana. Tänään perjantaina kaikki menee tutun kaavan mukaan: Elfvengren on valinnut Hokkaselle pinon kiinnostavia kirjoja valmiiksi. Ne lainataan ja pistetään paperikassiin.

Osan teoksista Hokkanen vie järven toisella puolella asuvalle äidilleen.

-Äiti on kova lukemaan. Viikossa menee pari kirjaa, Hokkanen sanoo ja heilauttaa hyvästiksi. Kirjastoauto häviää mutkan taakse ja kaasuttaa kohti Kauhtueentietä.

Kirjastoauton aikataulut Hartolassa

-torstaisin parittomilla viikoilla reitti Kalho-Tokeensalmi-Pohjola-Itä-Hämeen opisto. Seuraavat ajopäivät: 1.9., 15.9., 29.9., 13.10., 27.10., 10.11., 24.11., 10.12.
-torstaisin parillisilla viikoilla reitti Tollinmäki-Ansio-Rusi-Vehkasalo-Uitto. Seuraavat ajopäivät: 8.9., 22.9., 6.10., 20.10., 3.11., 17.11., 1.12., 15.12.
-perjantaisin parittomilla viikoilla reitti Hotila-Ylemmäinen
-perjantaisin parillisilla viikoilla reitti Siltasuo-Heinikka-Hara-Vuorenkylä. Seuraavat ajopäivät: 9.9. 23.9. 7.10. 21.10. 4.44. 18.11. 2.12. 16.12.
-lauantaisin parittomilla viikoilla reitti Murakka-Yölintu-Sauvuori-Koitti-Kuivajärvi-Lepsala-Kumu. Seuraavat ajopäivät: 17.9., 30.9., 15.10., 29.10., 12.11., 26.11., 10.12.
-tarkemmat pysäkkikohtaiset aikataulut löytyvät  osoitteesta www.lastukirjastot.fi/kirjastoautohartolassa

Yksi vastaus artikkeliin “Uusi kirjastoauto”

Kommentit on suljettu.