Tonttu Torvinen

Kyösti Piippo
KORVATUNTURI

Aivan hiljattain tontuksi vihitty Torvinen sai nimensä Fredin ja hänen tyttärensä Hanna Riikka Siitosen laulun mukaan. Kun laulu oli tuore ja ajankohtainen (v. 1977), pääsi muuan Kalle tonttuharjoittelijaksi Korvatunturille ja ylitonttu nimesi Kallen Torviseksi. Lähilehti halusi tietää tarinan Kallen kasvamisesta ihan oikeaksi tontuksi.

Kalle – ei kun tonttu Torvinen – kerrotko tarinasi Kallesta tontuksi?
–Voin kertoakin, vaikka se on aika pitkä. Olin pikkupoika ja asuimme Lapin porteilla Savukoskella. Naapurinamme oli vanha ja kiukkuinen nainen. Kerran talvella huomasin, että hän haki postinsa laatikosta avojaloin, paljain varpain. Hankin hänelle seuraavana jouluna joululahjaksi Aino -tossut. Huomasinkin, että hän käytti niitä postireissullaan. Samalla hän muuttui kiltimmäksi ja tarjosi minullekin mehua silloin tällöin. No, tämä oli sellainen taustatarina. Erään joulun alla Savukosken Sanomissa haettiin pukin pajalle tonttuharjoittelijoita. Pistin hakemuksen vetämään ja yllättäen minut valittiin koulutettavaksi. Ylitonttu kertoi, että tekoni naapurin mummolle oli pantu merkille ja että minulla oli kiltti luonne. Harjoitteluaika Korvatunturilla alkoi syksyllä 1978 ja minut nimettiin ennen joulua tonttu Torviseksi.

Miksiköhän sait tuon nimen?
–Olen aika vilkas ja se tuotti välillä ikäviä seuraamuksia. Kiusasin muita harjoittelijatonttuja pikku tempuilla ja kerran päästin porot tunturiin muutama päivä ennen joulua. Oli siinä pukilla melkoinen urakka, hyvä ettei myöhästynyt aaton töistään. Lahjapaketit menivät välillä sekaisin, Aino- ja Reino -tossut menivät vääriin laatikoihin – tämmöistä kaikenlaista pientä.
–Kun olin kerran lahjahihnalla, sain päähäni nopeuttaa sen pyörimistä. Tekniset työni loppuivat siihen, kun koko pajasta meni sähköt. Tietokoneet jumiutuivat, sorvit ja muut tekniset laitteet pysähtyivät. Taas oli katastrofi lähellä. Onneksi Tonttu Viisas sai napattua virtaa revontulista!

Kaikesta huolimatta läpäisit koeajan ja sait nimityksen oikeaksi tontuksi?
–Joo, minulla tuo koeaika kesti 40 vuotta, tavallisin kesto on 20 vuotta. Tonttuvihkimys pidettiin itsenäisyyspäivänä ja minulla on nyt pätevän tontun paperit taskussa.

Tontuilla on Korvatunturilla omat erityistehtävänsä. Mikä on sinun osaamisalueesi?
–Olen vakoilijatonttu, joulupukin salainen agentti. Harjoitteluaikana vaklasin myös lapsia, mutta nehän ovat aina kilttejä. Nyt kurkistelen sisään tärkeimmistä ikkunoista ja ovien raoista. Sanoitkos olevasi sieltä Lähilehdestä – Sysmästä ja Hartolasta? Kyllä olen sielläkin paljon liikkunut. Olen tiennyt monet tärkeät asiat paljon aikaisemmin, kuin ne on siellä teillä julkisuuteen infottu. Mutta emmehän me voi etukäteen kuntalaisia varoittaa, täytyy vain merkata kirjoihin tapahtuneet ja toivoa, että esim. koulu- ja kierrätysasiat toteutuvat parhain päin. Kyllä tuo demokratian tärkein kivijalka, eli päättäjien avoimuus, on edelleen teillä huonolla tolalla.

Onko Korvatunturilla kaikki asiat järjestyksessä?
–Ei, nyt on pientä hämminkiä. Talous on tiukalla täälläkin ja joulupukin oli pakko vähentää henkilökuntaa. Tähän väliin on tietty sanottava, että joulupukkeja on vain yksi, se ainoa oikea, mutta apupukkeja tarvitaan maailmanlaajuisesti. Joulupukki pisti Saneeraaja-tontun asialle ja tämä ampui tapansa mukaan hiukka yli. Meillä on nyt iso vaje henkilökunnassa ja siellä tärkeimmässä päässä kaiken lisäksi. Apupukkien määrä on liian pieni. Kun katson tilannetta siellä Sysmän ja Hartolan suunnalla, niin pahalta näyttää – apupukeista on selkeä lisätarve. Nyt vain pöhinää someen ja toivottavasti sitä kautta apupukit ja kiltit lapset löytävät toisensa.

No jokos olet oppinut Korvatunturin tavoille, eikä tuo nimi enää miestä pahenna?
–Vaikka itse sanonkin, niin olen vakoilijatonttu parhaasta päästä. Ja on tuo ylimääräinen hosuminenkin jäänyt pois – vuodet tekevät tehtävänsä. Uraputkihan voi nostaa minutkin vaikka minne asti, pääsy päällystöön ja sitä myötä ylipäällystöön tuntuu houkuttelevalta. Mutta sinne asti nousu vaatii vuosikymmeniä, jopa -satoja. Onneksi meille tontuille on tonttuvalan yhteydessä tehty se Korvatunturi -taika, minkä avulla voimme saavuttaa todella pitkän iän.
–Mutta nyt tehdään näitä vakoilujuttuja ja työhän on ympärivuotinen, joten olkaahan kiltisti. Varsinkin kaikki vaikuttajat ja päättäjät tietäkööt, että kaikkia heidän tekemisiään vaanii taustalla Torvisen tarkka silmä.

Oikein Hyvää Joulua sinne Sysmän ja Hartolan suuntaan!