Sysmän Finlandianeuvokset

Heikki Helin
SYSMÄ

Esa Vuorio hiihti ensimmäisen Finlandiansa vuonna 1981. Pertti Lehtosalon ensimmäinen hiihto oli vuotta myöhemmin. Tämän vuotinen Finlandia oli molemmille kolmaskymmenes ja se toi heille Finlandianeuvoksen arvon.

Sysmäläisistä tämän arvon on aikaisemmin saanut Pekka Asikainen, joka on hiihtänyt Finlandian 32 kertaa.

Hiihtoneuvoksen arvon saa, kun on osallistunut Finlandiaan 15 kertaa. Hiihtoneuvoksia on Sysmässä ja Hartolassa lähes parikymmentä.

Pakkanen ei ole ollut este hiihdolle. 80-luvun lopulla lähdössä virallinen pakkaslukema oli 24 astetta. Lähtöpaikalla oleva mittari näytti 27 pakkasastetta. Pakkasta suurempi ongelma on usein ollut lumen puute.

Uudet Finlandianeuvokset liikkuvat ahkerasti. Esalle kertyy hiihtokilometrejä talvessa noin 1000, Pertille reilut 500. Esa naureskelee, että kun ikää tulee lisää, on harjoiteltava enemmän.

-Molempien liikuntaharrastuksen taustalla on Leijonat, joiden yhteisöllisyys tukenut lenkkeilyä, kertoi Pertti Lehtisalo.

Vuonna 1987 leijonajoukko osallistui ensimmäisen kerran Jukolan viestiin.  Joukon ikääntymisen takia pari viimeistä viestiä on jäänyt väliin. Kerran viesti oli Luostolla ja se jätettiin pitkän etäisyyden takia väliin. Tänä vuonna veljessarja lähtee Hollolan Jukolaan ja se on joukon 27. Jukola. Mukana on vielä muutama ensimmäisellä kerralla mukana ollut.

Esa Vuoriolla on tänä talvena vielä edessä ainakin Pogostan ja Lapponian hiihdot. Hän on harrastanut pitkiä matkoja niin, että on saanut Worldloppet Master -arvon. Se edellyttää osallistumista vähintään kymmeneen pitkän matkan hiihtoon, joista yhden oli oltava jollain toisella mantereella kuin Euroopassa.