Suvisoitto tempaisi

Anna Onali-Ovaska
SYSMÄ

Tavallisena torstaina Urheilu Valosella tapahtuu jotakin hyvin poikkeavaa. Myyntipöytien lomassa soivat viulu ja syntikka. Viimeisen kappaleen aloitustahtien aikana soittajat huikkaavat: saa laulaa mukana!

Paikalla olijat aloittavat siekailematta yhteislaulun, ja niin ovat perisuomalainen häveliäisyys ja turha vaatimattomuus poissa. Lähes jokainen tuntuu muistavan Karjalan kunnailla –laulun sanat selkäytimestä.

Menossa on Sysmän Suvisoiton promenadi-konserttien sarja. Täällä urheiluliikkeessä Saula Baski soittaa syntikkaa ja Sanni Määttä viulua. Pieniä, ilmaisia ja kaikille avoimia musiikkituokioita tarjoiltiin muitakin torstaina ympäri kylää.

Osa ihmisistä osui yleisöksi sattumalta, osa oli selvästi lähtenyt tarkoituksella liikkeelle ja seurasi soittajien perästä keikkapaikalta toiselle.

Valosen jälkeen sateenvarjot aukeilivat ja ihmiset kahlasivat lätäköiden läpi Suvituuleen. Konserttisarja päättyi kirjastoon, jonka aulassa nuoriso-orkesteri Vivo soitti kapellimestari Esa Heikkilän johdolla.