Reserviläisiin mahtuu vielä

Helena Mäkinen
HARTOLA

Hartolan Reserviläiset ry:n puheenjohtaja Timo Rantanen kertoo, että yhdistyksessä on tällä hetkellä 50 jäsentä:
– Lisää otetaan mielellään, erityisesti nuoria kaivataan mukaan. Ammuntaa harrastaville yhdistys tarjoaa monia mahdollisuuksia. Viime markkinoilla järjestimme Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) kanssa ekoaseammuntaa. MPK järjestää koulutuksiin aseet, teltat ja muut materiaalit. MPK:n paikallispäällikkönä Rantanen joutuu miettimään Hartolan kursseja, koska ne pitää anoa vuosi etukäteen. Reserviläisten nettivastaava Jussi Tommola kertoo, että Hartolan reserviläisiin voi liittyä 18 vuotta täyttänyt Suomen kansalainen. Tommola ihmettelee, ettei esimerkiksi armeijan käyneistä useampi tule mukaan:
– Ihmisillä on ehkä vääriä käsityksiä; tämähän antaa mahdollisuuksia osallistua – mihinkään ei velvoiteta.
Tommola itse on lähdössä rauhanturvaajan peruskoulutukseen Säkylään, takana on jo kuljettajakoulutus vaunukurssilla. Tiivis kurssitahti johtuu siitä, että miestä kutsuu marraskuussa vähintään puolen vuoden pesti Libanonissa. – UNIFIL operaatio alkoi Libanonissa v. 1978 ja mandaatti jatkuu ainakin ensi vuoteen. Toimin siellä vaununampujana irlantilais-suomalaisessa pataljoonassa, kertoo Tommola.
Mikä saa lähtemään rauhanturvatehtäviin?
– Yhtenä motivaationa on raha, mutta on tämä sellainen Suomi 100 –juttu minulle. Nyt on myös hyvä sauma lähteä, ei ole vielä lapsia, ja puoliso suhtautuu myönteisesti lähtööni. Lähetin hakemuksen huhtikuussa ja kaikki on edennyt tosi nopeasti. Se on hyvä, koska hakeutumisen jälkeen elämää alkaa kuitenkin järjestellä mahdollisen lähdön mukaan.
Hartolan Reserviläisten netti- ja fb-sivuilta löytyy lisätietoa reserviläistoiminnasta ja linkki, josta voi ilmoittautua mukaan.

Kuvassa: Timo Rantanen (vas.) ja Jussi Tommola pitävät tärkeänä maanpuolustustahdon ja -kyvyn ylläpitämistä.