Peltikattoja kokemuksella

Hartolan Murakassa valmistuu kattopeltejä ja sadevesikouruja kymmeniin kohteisiin joka vuosi – on valmistunut kohta 30 vuotta. Täällä on Peltityö Kari Liukkosen verstas, josta matkataan työmaille noin 50 kilometrin säteelle.

Verstaassa on muun muassa tietokoneohjattu kanttikone. Vaikka pellit saumataan ja leikataan koneellisesti, katon rakennusta voi kutsua eräänlaiseksi räätälintyöksi.

–Kahta samanlaista kohdetta ei ole. Rakentamiseen vaikuttaa moni asia, esimerkiksi se onko tontti rinteessä ja kasvaako ympärillä sakea metsä, kertoo yrittäjä, peltiseppä Kari Liukkonen.

Sakea metsä talon ympärillä esimerkiksi tarkoittaa sitä, että kattoa ei kannata rakentaa mattapintaisesta pellistä. Se nimittäin sammaloituu helpommin kuin kiiltävä pelti.

Ammattitaitoinen peltiseppä näkee yhdellä käynnillä, mitä ratkaisuja kussakin tapauksessa kannattaa tehdä.

Peltikatot voi jakaa karkeasti kahteen kategoriaan: saumakattoihin ja profiilipeltikattoihin. Saumakatot edustavat vanhaa tyyliä. Kari Liukkonen on yhdessä kolmen työntekijänsä kanssa tehnyt uudet saumakatot muun muassa Heili -taloon ja musiikkiopiston rakennuksiin Heinolassa.

Heinolan vanhat museokohteet on annettu Peltityö Kari Liukkosen tehtäväksi sen jälkeen, kun firma kahdeksan vuotta sitten voitti vanhan rakennuksen kattoa koskevan tarjouskilpailun.

Pitkällä urallaan Kari Liukkonen on oppinut kiinnittämään huomiota turvallisuusseikkoihin. Yksi tärkeimpiä omakotiasujan ja mökkiläisen tehtäviä on varmistaa, että tikkaat on tukevasti kiinnitetty. Huonosti kiinnitetyt tikkaat ovat vaaranpaikka esimerkiksi nuohoojalle.

Toinen merkittävä asia on katon tarkistus ja huolto. Vesirännit pitäisi puhdistaa säännöllisesti. Katon orastaviin ruostepilkkuihin paras apu on huolellinen pesu ja maali. Piipun käyttöikää voi pidentää pellityksellä ja asentamalla piipuun sadevesihatun.

Yrittäjän itsensä kannalta tärkeää on töiden huolellinen organisointi ja peruspilari: erinomaiset työntekijät.

–Luotan työntekijöihini. Työmaalla jokainen tietää tehtävänsä. Nytkin voin huoletta olla täällä verstaalla ja luottaa siihen, että työt sujuvat, Liukkonen kiittää työntekijöitään. AO-O