Pelipaku KunkkuAreenalla

Mika Sankari
HARTOLA

KameOn-pelipaku saapui Oulusta Hartolaan lauantaina 25.1. Tapahtuma alkoi ilmoittautumisilla aamupäivällä ja pelit kestivät iltapäivään saakka. Turnauksen pelimuotona toimi CS:GO Wingman eli pelaajat pelasivat pareina ja erän voitti voittamalla yhdeksän kierrosta. Lohkopeleissä pelattiin yhden erän pelejä ja finaalit ratkesivat paras kolmesta- järjestelmällä.
Palataan voittajiin lopussa ja jutellaan e-urheilusta yleisemmin oululaisen Hercules-seuran digitaalisesta nuorisotyöstä vastaavan ja esport-valmentaja Tommi Ranta-Eskolan kanssa.
–Tämä on useimmille vanhemmille uusi asia, joka saattaa aluksi vaikuttaa oudolta. Nuoret ovat näistä asioista vanhempiaan paremmin perillä ja heiltä kannattaa kysyä lisää. Videopelaaminen ja e-urheilu ovat kaksi eri asiaa, Ranta-Eskola muistuttaa.
–Kyseessä on monella tavalla kasvava ala. Elektronisen urheilun lisääntyvä suosio on huomioitu yrityksissä. Pelien suosio vaihtelee kovasti, niitä syntyy ja kuolee, sillä massojen liikkeet ovat pelaajien keskuudessa arvaamattomia.
–Milleniaalit ovat suurin ryhmä katselijoina ja pelaajina. Maailmalla liikkuu isot rahat mutta itsensä pelaamalla elättävien määrä liikkuu Suomessa ehkä sadoissa. Pelimaailma käsittää pelaajien lisäksi mm. managerit, erilaiset valmentajat, selostajat ja turnausjärjestäjät.
–Pelaamisesta on hyötyä, koska sen avulla looginen ajattelu paranee, kielitaito kehittyy, itsehillintä lisääntyy ja sosiaaliset taidot kohenevat. Olen huomannut vetämässäni Minecraft-pelaajaryhmässä, että siellä 7-10 vuotiaiden lasten taidot ovat kehittyneet vanhempien huomioiden mukaan. Tulokset näkyvät myös koulunkäynnissä.
–Valmennuksessa korostamme terveellisiä elämäntapoja, monipuolista ravintoa ja roskaruoan välttämistä, sillä pelit ovat pitkiä ja vaativat paljon keskittymistä. Liikunnan merkitystä ei voi ylikorostaa, sillä se vaikuttaa paljon oppimiseen ja vireystilaan. Henkinen puolikin korostuu eli paineensietokykyä vaaditaan, sillä pelitilanteisiin liittyy jännittämistä. Ammattilainen antaa 6-10 komentoa sekunnin aikana, Ranta-Eskola havainnollistaa.
Teknisestä puolesta vielä sen verran, että kone kannattaa kasata osista. Kelvollisen pelikoneen saa hänen mukaansa noin tonnilla.
Voittajapariksi selviytyi Joonas Virlander ja Joona Rantanen.

Kuvassa: KunkkuAreenan tiloissa järjestettiin peliturnaus launtaina 25.1.2020.