Mökkiläisen muistilista

Oma mökki on ihana asia, kunhan muistaa muutaman tärkeän perusasian. Etenkin kesälomien päättyessä ja syksyn kolkutellessa ovelle on hyvä tehdä kesäpaikassa tiettyjä huoltotoimenpiteitä. Hartolalainen mökkitalkkari Jari Venetjoki antaa 15 vuoden kokemuksella muutaman vinkin, joiden avulla voi lisätä mökin käyttövuosia – ja saada tulevista lomapäivistä leppoisampia.

Riittävästi
tuuletusluukkuja
Kosteissa tiloissa ilman pitää päästä virtaamaan, minkä takia tarvitaan vähintään kaksi tuuletusluukkua. Tuuletusluukkujen yleisin läpimitta on 125 milliä.

Huopakatto kuntoon
Monella mökillä on huopakatto. Katto kannattaa tarkastaa vuosittain ja varmistaa, ettei siihen ole päässyt syntymään repeämiä. Repeämistä valuva vesi menee helposti rakenteisiin ja voi aiheuttaa kosteusvaurioita.

Jos huopakatto on sammaloitunut, täytyy sammal poistaa kevyesti harjaamalla. Sen jälkeen katto myrkytetään rautakaupoissa myytävällä aineella. Aine levitetään kumihanskat kädessä.

Räystäskourut
puhtaaksi
Räystäskourut puhdistetaan vuosittain. Jos kourut jäävät pitkäksi aikaa putsaamatta, niihin kertyy paljon lehtiä. Maatuessaan ne painavat paljon. Silloin räystäskourut voivat vääntyä.

Kasvit pois sokkelin vierestä
Sokkelin vierestä kannattaa leikata kaikki kasvit pois. Ihan mökin lähellä olevat koivut kannattaa kaataa. Koivun juuret ja rihmastot ulottuvat pitkälle, ja ne voivat vaurioittaa mökin rakenteita.

Pakkasnestettä
viemäreihin
Jos mökki jää talveksi kylmilleen, kannattaa kaikkiin viemärikaivoihin kaataa pakkasnestettä. Pumput ja letkut täytyy tyhjentää vedestä.

Vaikka mökillä olisi sähköt ja peruslämpö talvellakin, pitää varautua sähkökatkoihin. Sähkökatkon aikana lämmitys ei tietenkään toimi, jolloin sisällä olevat nesteet jäätyvät.

Ota vakuutus
Kaikista varotoimista huolimatta joskus voi sattua ja tapahtua. Ikävien yllätysten varalle Jari Venetjoki suosittelee ottamaan mökille vakuutuksen.

Epämääräisten kulkijoiden varalta naapureiden kanssa kannattaa sopia siitä, että mökkejä pidetään silmällä.

-Tulen hyvin iloiseksi, kun menen jonnekin mökille hommiin ja naapuri tulee kysymään, millä asialla olen. Silloin tiedän, että mökki on hyvissä käsissä, Jari Venetjoki kertoo. AO-O