Menestyksekäs mesominen – tie voittoon!

SIVA – Sivalla paremmin!

Helena Mäkinen
HARTOLA, SYSMÄ

Meitä monia harmittaa yksi asia: keksimme vasta jälkijunassa, mitä olisi pitänyt vastata meille heitettyyn läppään. Sietämättömän harmillista! Ärsyttävä kärpäsen surina on jo lakannut, kun vasta löydämme lätkän. Tämä on erityisen totta somemaailmassa, jossa virtuaaliakrobatia helposti kiihdyttää sanallista vääntöä huippukierroksiin. Mikä avuksi?


Yhdysvalloissa tehtiin v. 2016 merkittävä tutkimus (tosin vain englanninkielellä ja sähköpostitse) koskien 63:n maan kansalaisten empatiakykyjä. Maamme sijoittui huonoimmasta päästä lukien kuudenneksi. Jos tähän merkittävään tutkimusaiheeseen perehdyttäisiin tänä päivänä uudelleen, olisi Suomi varmasti ohittanut huonoimmuudessa Liettuan, Venezuelan, Viron, Puolan ja Bulgarian, joiden varjoon se jäi v. 2016. Mistä muusta syystä Suomi olisi jo neljäntenä vuonna peräkkäin valittu maailman onnellisimmaksi maaksi?


Kysykäämme itseltämme, mistä kumpuaa ehdottomin, suurin onnentunne. Jokainen totuutta rakastava vastaa: vahingonilosta. Suomessa on aina osattu tuulettaa ja ilakoida, kun ystävältä katkeaa hammas.


Viime vuodet ovat olleet todellista sometuksen voittokulkua kaikilla elämänaloilla. Erityisen nopeaa kehitys on ollut Yhdysvalloissa. Donald Trumpin menestyksekäs presidenttikausi perustui puhtaasti yhteen kivijalkaan: ylivertaiseen twittertiedotukseen. Sen rinnalle ei kukaan kaivannut mitään kansakunnan tila -puheita tai muita pitkästyttäviä jorinoita. Trumpin tviiteistä ei puuttunut ilkeyttä, vastustajien mollaamista ja vähemmistöjen solvaamista. Niissä paneuduttiin kaikkein tärkeimpään kompastumatta lillukan varsiin, kuten esimerkiksi tutkimustietoon tai tosiasioihin. Koko maailma seurasi tuuttausta henkeään pidätellen ja jakoi ja odotti kiihkeästi uusia viisauden sanoja.


Meidän sometuksessamme on todella paljon kehittämisen varaa. Tärkeintä on tiedostaa, että ketään ei kiinnosta pitkäveteinen eli asiallinen keskustelu, tosiasioiden punnitseminen ja varsinkaan kuuntelu. Nyt tarvitaan niitä, jotka haluavat olla esillä, puheiden ja mielipiteiden keskiössä, politiikan huipulla ja nauttia täysillä somehuomiosta – hinnalla millä hyvänsä.


Paitsi että Lähilehti tarjoaa nyt erittäin edullisesti oivan avun mesoamiseen. Tarkista oheisesta mainoksesta palvelua koskevat tarkemmat tiedot – ja pysyt huipulla!