Martat sammuttamassa

Sysmän Martat tietävät nyt tarkalleen miten toimia, jos pieni palonalku säikäyttää syystä tai toisesta kotona. Useimmat heistä ovat taineet tieneet sen jo ennestään, mutta Sysmän VPK:n osaavat kouluttajat Jorma Sainio ja Asko Nurminen kertasivat heille alkusammutuksen tärkeät opit paloaseman koulutustustilaisuudessa.

Sekä martoissa että VPK:n naisosaston toiminnassa mukava oleva Tuula Puumalainen kertoi koulutusajatuksesta martoille ja ideaan tartuttiin oitis.

–Olin jo joskus aiemmin ollut ryhmäkodilla mukana samoissa merkeissä ja totesimme, että marttojenkin pitää hallita tämä tärkeä asia, kertoi Tuula Puumalainen.

Koulutustilaisuuden aluksi kokoonnuttiin paloaseman luokkaan teoriatunnille. Jorma Sainio esitteli yleisimmät kotona tarpeelliset alkusammutusvälineet; jauhekäsisammutin (sotkeva ja syövyttävä), hiilidioksidisammutin (syrjäyttää hapen, poistu nopeasti sammutettavasta tilasta), vaahtosammutin (ei kylmiin tiloihin) vesisammusvälineet ja tärkeä sammutuspeitto. Jonkin sortin käsisammuttimen ja sammutuspeiton pitäisi kuulua jokaisen kodin varusteisiin.

Rasvasta, ruuan pohjaanpalamisesta tai keittolevyn päälle jäämisestä voi kotona syttyä helpostikin palon alku. Munkkien leipominen rasvassa uppopaistaen on huolellisen kokin hommaa eikä ruokaa pitäisi koskaan lämmittää hellan suurimmalla lämmöllä – ruuan laittaminen on eri juttu.

–Kynttilät aiheuttavat paljon palon alkuja. Tuikkukynttilöitä ei saisi koskaan ladata vieri viereen jollekin pellille, sillä valuva tali muodostaa pian pellille syttyvän kerroksen, muistutti Asko Nurminen.

Jorma Sainio tähdensi sitä, että vaikka rasvapalon alku saataisiin hallintaan sammutuspeitolla, palokunta pitää soittaa aina paikalle numerosta 112.

–Hellan imuri voi hyvinkin imaista liekkejä hormistoon ja palo voi syttyä siellä tuntienkin päästä. Palokunta varmistaa tämänkin asian.

Jos palo laajenee huoneistossa, ensimmäiseksi pitää pelastaa palavassa tilassa olevat ihmiset ja sitten sulkea ovet läpivedon estämiseksi. Sen jälkeen pitää soittaa numeroon 112 turvallisesta paikasta ja mennä vielä ulos ohjaamaan palokunta oikeaan paikkaan. Jos palo on naapuristossa, turvallisin paikka on ovien sulkemisen jälkeen omassa huoneistossa.

Teoriatunnin jälkeen martat ohjattiin paloaseman pihalle, missä Sainio ja Nurminen opastivat kädestä pitäen alkusammutusvälineiden käyttöä. KP