Linna sulkee ovensa

Kyösti Piippo
HARTOLA

Hartolan Linna-Hotellin toiminnot loppuvat maaliskuun lopulla, koska kiinteistön omistajan Itä-Hämeen Opiston säätiön ja ravintolatoimintoja pyörittävän Linnakoirat Oy:n sopimus on purettu. Jatkosopimusta ei saatu aikaan neuvotteluista huolimatta.
– Sopimus ei ollut meille taloudellisesti kannattava, sanoo säätiön hallituksen jäsen, opiston rehtori Mikko Taskinen.
Taskisen mukaan hotelli/ravintolan liikevaihto ei kattaisi vuokraa, joka tarvittaisiin kiinteistön kulujen peittämiseksi.
– Emme olisi saaneet nykyisellä vuokralla hoidetuksi säätiön kiinteistö- ym. kuluja.
Linna Hotellin toiminnan jatko on vielä epäselvä. Korona-viruksen takia opiskelijat on kotiutettu lukiosta, mutta heidän palattuaan sekä opiskelijoiden että viikonloppukurssien ruokailujen on kuitenkin pyörittävä. Rehtorin mukaan asia tultaneen hoitamaan ostopalveluna. Ylioppilaskirjoitukset saatiin pidettyä normaalisti, lukion opetus jatkuu etänä maan hallituksen ohjeiden mukaisesti ja kansalaisopiston kurssitoiminnot on peruttu.
Mikko Taskinen on pahoillaan tapahtumien kulusta, kun Linna-Hotellin toiminnan jatkolle ei ollut edellytyksiä.
Säätiön hallituksen puheenjohtaja Maija-Liisa Mamia vahvistaa omalta osaltaan, että säätiön hallitus ei voinut jatkaa tilanteessa, missä hotellibisnes tuottaa säätiölle tappiota.
– Asia on niin tuore, että emme ole vielä ehtineet miettiä yhtään tulevaisuutta. Työyhmä työstää asiaa.
Hotellin toiminnan loppuminen vetää Hartolan kunnanjohtaja Merja Oleniuksen surulliseksi.
– Sopimuskumppanin jatkuva vaihtuminen näyttää huonolta. Säätiö on edelleen velkaa kunnalle ¾ ostamansa hotellikiinteistön alkuperäisestä kauppahinnasta ja toiminnan jatkuminen on meille tärkeää.
Linnakoirat Oy pyöritti Linna-Hotellin toimintoja viimeiset ajat. Yhtiön edustajan Risto Nykäsen mukaan he olivat valmiit esittämään tarkennetun konseptin vuokrasopimukseksi, mutta säätiön hallituksen mukaan sopimusta ei voitu muuttaa.
– Sopimusta ei syntynyt eikä näinollen mahdollisuutta toiminnan jatkolle, toteaa Risto Nykänen.