KuurinaTeatteri Vysotskin seurassa

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Hyvin olivat KuurinaTeatterin solistit uineet Vysotskin laulujen sisään. Tuomo Tarkkanen, Jukka Alanko ja Heidi Laitinen esittivät ansiokkaasti toistakymmentä mestarin laulua sunnuntain laulutuokiossa Sysmän Teatteritalolla mainion trion tukemana. Orkesterissa soittivat Eino Aaltonen (kitara), Markku Juoksukangas (basso) ja Keijo Keinonen (koskettimet).

Muutama sana Vysotskista. Hän oli venäläinen runoilija, joka ei saanut ansaitsemaansa tunnustusta neuvosto-aikana valtaapitäviä arvostelevilla lauluillaan. Hän lauloi omia tekstejään itseään kitaralla säestäen – balladit kertoivat rakkaudesta sodasta, rauhasta, rikollisuudesta ja jokapäiväisestä neuvostoelämästä. Hänen tekstejään on käännetty 216 kielelle ja suomeksi noin 150 laulua. Vuodesta 1988 lähtien hänen tuotantoa alettiin julkaista Neuvostoliitossa ilman sensuuria ja 1990 luvulla hänet nostettiin venäläisen kirjallisuuden suurten joukkoon.

Vallitsevan koronatilanteen takia Kuurina ei ole valmistanut kesälle 2021 uutta näytelmää ja Vysotski -iltaakin esitettiin vain kaksi kertaa.

Sunnuntaina solistit siis olivat hyvässä vedossa. Rytmikkäät ja vahvat laulut (mm. Susijahti, Heitä löylyä, Nyrkkeilijä, Myrskykellot) olivat kuin luotuja Alangolle ja Tarkkaselle ja hitaat balladit olivat Laitisen ominta, Ystävän laulusta lähtien.

Valo- ja äänimiehenä toimi tutusti Pasi Laakso.

Luultavasti useimpien toiveena on, että Kuurina valmistaisi toisenkin laulurupeaman. Onhan heillä varastossa monen suomalaisen suurlaulajan tuotanto, joiden laulut valmistuisivat esityskuntoon nopeallakin aikataululla.