Kesäkoti merikonteista

Anna Onali-Ovaska
HARTOLA

Hartolan Lepsalan kylällä sijaitsee kesämökki, joka on Suomen mittapuussa harvinainen. Mökki on rakennettu neljästä merikontista ja se toimii riihimäkeläisen Hukkasen perheen kesäkotina.

Merikonttiasunto sai näkyvyyttä keväällä MTV3:n Suomen kaunein koti –ohjelmassa. Pääsy finaaliin asti toi persoonalliselle mökille huomiota.

Ja se on mökin omistajan Helinä Hukkasen mielestä yksiselitteisesti hyvä asia.

-Maailmalla merikontteja käytetään asuntoina paljonkin. Kun googleen laittaa hakusanaksi container houses, näkee miten mielettömiä koteja merikonteista saa. Suomessa olisi hyvä havahtua siihen, että rakentaa voi muustakin kuin perinteisistä materiaaleista, Helinä Hukkanen tuumii.

Kun joku ilmoittaa Suomessa rakentavansa merikonteista, ovat virkamiehet uuden asian edessä. Niin oli myös Hartolassa, kun Hukkaset hakivat vuonna 2014 kesäasunnolleen rakennuslupaa. Kunnan nykyistä rakennustarkastajaa Pasi Hinkkuria Hukkanen kehuu kuitenkin varauksetta.

-Pasin kanssa asiat hoituivat hienosti ja ammattitaidolla.

Kun rakennuslupa on hallussa, voi ryhtyä tositoimiin – kunhan tietää muutaman nyrkkisäännön. Koska merikonttimökkejä ei ole myynnissä paketteina, on rakentajan käytettävä aikaa ja vaivannäköä suunnitteluun. On tiedettävä, mihin tehdään ovet ja ikkunat ja minkä kokoisina ne halutaan.

Pienimmätkin yksityiskohdat on osattava ottaa huomioon: esimerkiksi patterien ja pistorasioiden paikat.

Hukkaset tilasivat neljä merikonttia Suomen Varastokontti oy:lta Somerolta. Kontit muovattiin Hukkasten suunnitelmien mukaan. Muun muassa eristykset ja sähkötyöt tehtiin valmiiksi Somerolla. Kontit kuljetettiin Hartolaan rekalla. Ennen pitkän ja painavan kuljetuksen saapumista Hukkaset olivat mitanneet mökkitiensä leveyden ja sähkölinjojen korkeudet varmistaakseen, että rekka varmasti pääsee perille.

Siitä kun kontit saapuivat tontille, kului vajaa vuorokausi ja mökki oli pystyssä. Merikonttimökin yhtenä etuna Helinä Hukkanen pitää juuri rakentamisen nopeutta.

Sisätöistä ja sisustuksesta Hukkanen vastasi luonnollisesti itse, sillä sisustus on hänen intohimonsa. Itse hoidettiin muun muassa laminaattilattioiden asennus ja tapetointi sekä maalaus. Ulkotöistä itse tehtiin 50 neliön terassi sekä harjakatto, jonka tekemistä rakennuslupa edellytti.

-Merikonttiin ei voi porata reikiä jälkikäteen, muuten se voi ruostua. Onneksi mieheni on metallurgian diplomi-insinööri, joten saimme katon turvallisesti paikoilleen.

Sisältä kontit luonnollisesti eristettiin normaaliin tapaan, joten ne eivät ole kylmiä eivätkä kuumia, vaan lämpötilaltaan sopivia. Juuri kontin lämpötilasta Hukkasilta on kuulemma kysytty usein – mielikuvat kesällä kuumista ja talvella kylmistä konteista elävät sitkeinä ihmisten mielissä.

Merikonttimökistä tekee erityisen paitsi rakennuksen omalaatuisuus myös sen hinta. Helinä Hukkasen mukaan hinta on tavallisiin pakettimökkeihin verrattuna edullinen.

-Jos mukaan ei lasketa tontin pohjatöitä, saa tämän kaltaisen mökin noin 55-60 000 eurolla. Täytyy tosin muistaa, että meidän mökkimme on karvalakkimalli. Mökkiin ei tule vesiä, eikä meillä ole takkaa. Meillä on ulkohuussi ja rantasauna. Mökki lämpiää kolmella sähköpatterilla.

Edullisuus oli merkittävä tekijä siinä, että kesäasunto ylipäänsä rakennettiin. Mutta miksi mökin paikaksi valikoitui juuri Hartolan Lepsala?

-Olen viettänyt vauvasta asti kaikki kesät tällä samalla tontilla. Lepsalassa on ollut jo mummini ja ukkini kesäpaikka. Täällä vietämme ihania kesäpäiviä perheen ja ystävien kanssa.

Merikonttimökistä voi käydä lukemassa lisää osoitteessa helinashilton.blogspot.fi.