Kauniit ja Nuoret piipahtivat Sysmässä

Mika Sankari
SYSMÄ

Team Rynkeby – God Morgon Helsinki saapui kahden ajoryhmän (Nuoret&Kauniit) voimin huoltotauolle Luhangantien varteen Palvalantien risteykseen lauantaiaamuna 4. heinäkuuta pian yhdeksän jälkeen. Pyöräilijät olivat lähteneet aikaisin liikkeelle Tallukasta.
Helsingin joukkue aloitti oman “Tour de Finlandinsa” edellisenä päivänä. Joukkueen 1 200 kilometrin reitti on vastaavan mittainen kuin alun perin suunniteltu matka Pariisiin, mutta se kiertää nyt itäisen Suomen ympäri.
Sakari Leimi, joukkueen kapteeni:
– Alku on sujunut hyvin, eka päivä meni nopsaan. On nätti ajelukeli ja upeat maisemat, muutama rengasrikko on ollut, mutta muuten on sujunut tosi hyvin. Rengasrikkojen varalta meillä on valmiita etu- ja takarenkaita valmiina huoltoautossa. Renkaanvaihdon jälkeen poljetaan muu ryhmä kiinni. Lähes kaikilla osallistujilla on samanlaiset huippuluokan pyörät, joten varaosien ylläpito on helppoa. Pyörät ja muut varusteet ovat osallistujat maksaneet itse. Hyväntekeväisyyteen lahjoitetaan osallistujien sponsoreilta saamat tulot. Vuosittain kasvaneet keräyssummat ovat ratkaisevan tärkeitä monille vakavasti sairaita lapsia auttaville järjestöille.
Suomessa lahjoitetaan 70 % kerätyistä varoista Aamu Säätiölle lasten syövän tutkimukseen ja hoitojen kehittämiseen ja 30 % Sylva ry:lle syöpäsairaiden lasten, nuorten ja heidän perheidensä psykososiaaliseen tukemiseen.
Siniverkkarimies eli tubettajaisä Tero Heikkilä:
– Eilinen jännitti mutta tänään on ollut helpompaa. Muutaman päivän tauon jälkeen kroppa vähän jumiutui mutta kyllä se tästä taas lähtee. Harjoittelimme tällä porukalla yhteislenkkien merkeissä pitkään tätä koitosta varten. Olemme harjoitelleet itse asiassa jo viime lokakuusta lähtien systemaattisesti 2-3 kertaa viikossa. Talvella sisätiloissa spinningiä, lumien sulettua pääsimme ulos yhteislenkeille. Tässä mennään kuitenkin hyvää vauhtia yhdeksän päivän aikana eikä vapaapäiviä ole. Vain yksi päivä on hieman kevyempi, tosin silloinkin ajetaan 50 kilometriä.
Reittivastaava Ville Karttusen mukaan matka on edennyt 25-27 kilometrin tuntivauhdilla.
Lauantaina ajettiin Peurunkaan asti eli päivämatkaksi kertyi yhteensä 195 kilometriä. Hyväntekeväisyyspyöräily on saanut alkunsa Tanskassa, jossa Rynkeby Foodsin työntekijä päätti vuonna 2002 parantaa elintapojaan ja pyöräillä Pariisiin.