Kalevala CAL

Kyösti Piippo
HARTOLA

Kalevala CAL on peittoprojekti, jossa kukin voi virkata oman Kalevala -aiheisen peiton. Projekti on suunniteltu Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi. Valmis peitto koostuu 24 palasesta ja virkattujen palasten aiheet on poimittu löyhästi kalevalan aiheista. Valmis peitto on mitoiltaan 115 x 170 cm.
Suomessa projektin päävastuullisina henkilöinä toimivat Milla Elo ja Sari Åström. Lisäksi projektissa on 19 suunnittelijaa, jotka ovat suunitelleet yksittäisten palasten aiheet. Uusi pala julkaistaan aina perjantaina ja maanantaina.
Hartolassa asiaan tarttui ensimmäisenä Soili Angervo, joka kertoi hankkeesta ystävilleen FB-sivuilla. Neljä innokasta virkkaajaa tarttui oitis haasteeseen ja nyt Soilin lisäksi Jaana Jyrkinen, Annie Henno ja Kaarina Eloranta ovat aloittaneet säännölliset virkaustapaamiset  perjantaisin Pullapajassa.
–Tavoitteenamme on virkata 24 palasta ja koota niistä oma Kalevala-aiheinen peitto. Homma on aika iso, yhden palasen virkkaamiseen menee aiheen vaikeusasteesta ja langan paksuudesta riippuen 1 – 3 päivää.
Kaikki nyt hankkeessa mukana olevat naiset pitävät projektia kiehtovana ja innostavana.
–Minullakin on tosi pitkä väli edellisistä virkkaushommista, mutta täällä oppii koko ajan uutta ja se pitää minutkin hyvin ryhmässä mukana, toteaa Kaarina Eloranta.
Virkkausryhmän jäsenet ovat ylpeitä siitä, että saavat olla omalta osaltaan mukana isossa Suomi 100 -projektissa. Yhdessä tekeminen helpottaa vaativan työn tekemistä ja toisilta saa aina tarvittaessa kysyä neuvoa.
Kalevala CAL peittoprojektin perustajat Milla Elo ja Sari Åström kävivät jo 6.9. luovuttamassa rouva Jenni Haukiolle presidenttiparille valmistetut peitot. Haukio oli varsin otettu arvokkaasta lahjasta ja kiitteli hankkeen suunnittelijoita kauaskantoisesta yhteistyöstä eri kulttuurien yhdistämisessä.
Hartolan Kalevala CAL -työryhmän mukaan joukkoon mahtuu vielä virkkaajia.

Kuvassa: Annie Henno (vas.), Kaarina Eloranta, Jaana Jyrkinen ja Soili Angervo virkkuutöissä.