Kalareissut ovat luonnon tarkkailua

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Toispaikkakuntalainen tapasi savolaisen ukon erään järven rannalla ja siinä sukeutui seuraavanlainen keskustelu.
– Kestääköhän tuo jää? Kyllä se ehkä kestää. Kiitos. Eipä kestä!
Kokenut pilkkijä ei jätä jään vahvuutta arvioidessaan mitään sattuman varaan. Kysytään asiaa Kyllikki Hyökyltä, joka tunnetaan Sysmässä innokkaana pilkkijänä.
– Minulla on mukana mittakeppi, missä on merkintä 10 cm:n kohdalla. Kun menen ensimmäisiä kertoja talvella jäälle, teen reikiä muutaman kymmenen metrin välein ja mittaan jään vahvuuden.

Kyllikki Hyöky on kalastanut pienestä pitäen. Kun äiti aikoinaan pesi pyykkiä rannassa, Kyllikki onki. Isompien siskojen kanssa laskettiin veteen verkot, rysät ja katiskat, kalastus oli miltei päivittäistä.
Iän karttuessa verkkokalastus on jäänyt, mutta onginta kesällä ja pilkkiminen talvella jatkuvat täystehoisesti.
– On nautinto olla veneessä järvellä auringon paistaessa, enkä toki pelkää huonoakaan säätä. Tuulet ja lumituiskut eivät estä lähtemästä pilkille, pakkasrajana olen pitänyt 15 miinusastetta.
Kyllikki on erittäin kilpailuhenkinen ja paremmuutta voi varsin hyvin harjoittaa onginta- ja pilkkikisoissa.
– Olen varmaan huono häviäjä, sillä kolmen ensimmäisen ulkopuolelle jääminen harmittaa vietävästi.

Pukeutuminen on tärkeä yksityiskohta talvisilla pilkkireissuilla. Kyllikki Hyöky on kokeillut haalariakin, mutta se ei ole naiselle oikein sopiva asu. Kerrospukeutuminen säätilan mukaan on paras ratkaisu. Pilkit Kyllikki rakentelee itse, suosikkipilkki on pystypilkki.

Luonnon kokeminen ja tarkkailu kalareissujen aikana on antanut paljon mielihyvää. Kirkkolahden haikarat ovat tulleet tutuiksi, viimeisimpänä viimekesäinen jalohaikara. Kohtaamiset selkälokkien kanssa ovat aina mielenkiintoisia ja niille Kyllikki vie aina jotain pikkupurtavaa.
Purtavaa odottavat myös Kyllikin tyttären kissat Tikkurilassa, heille on aina vietävä tuliaisia Majutvedeltä.

Majutvesi on Kyllikki Hyökyn kotikenttä ja hän odottaa innolla kevään edistymistä ja auringon kaaren pitenemistä.
– Kaikki eivät ehkä ymmärrä tätä innokasta kalastusharrastustani, mutta niillä reissuilla koen sykähdyttäviä luontoelämyksiä – ei niin kotisohvalta näe.

Kuvassa: Kyllikki Hyöky tietää, että jää kestää nyt Majutvedellä. Hankalaksi liikkumisen tekee veden nouseminen jään päälle.