Ihan kelpo markkinat

Helena Mäkinen
HARTOLA

Viime lauantaina oli perinteinen markkinasää. Aurinko paistoi ja ilmassa oli jo syksyn tuntua. Vaikka virallisia Hartolan markkinoita ei järjestetty, olivat markkinakauppiaat sankoin joukoin tuoneet tarjolle tuotteitaan. Valikoimista löytyi niin päälle, suuhun kuin pakettiin pantavaa. Arjen tarpeisiin oli koreja ja siivoustarvikkeita. Kaikenikäisille löytyi kiinnostavia tuotteita.

Kirkon parkkipaikalla käytiin tiukkaa säbäturnausta, Kotikahvilan kulmalla taas oli useita kirppismyyjiä ja trubaduuri musisoimassa.

Seija Keinonen oli tullut Siuntiosta myymään mm. hamam- eli kylpypyyhkeitä ja kertoi seuraavana päivänä suuntaavansa Nastolaan.

Mikkelistä tullut Petri Tuominen kertoi syntyneensä tivoliperheeseen. Suuria laitteita ei tällä kertaa ollut mukana, mutta asiakkaat pääsivät kokeilemaan tarkkuusheittoa ja narunvetoa.

-Viime kesänä oli vain elokuu markkina-aikaa, tänä kesänä heinä-syyskuu. Ensi kesänä sirkushuvit käytät toivon mukaan taas kaupaksi.

Vastaantulijat tutut tuumasivat, että tuntuu ihan markkinoilta ja yllättävän paljon on myyjiä. Joku mietti, miten markkinoiden sitten käy, kun nykyinen myyjäsukupolvi lopettaa kiertämisen. Kun nuoret myyvät vaan netissä.

Jarno Pulkkinen oli ajellut Tampereelta myymään kaikenlaisia kortteja edulliseen hintaan. Pitäisiköhän ilahduttaa ystäviä perinteisellä korttipostilla?

Kiteeläinen Petri Päivinen kauppasi markkinapalloja ja oli tyytyväinen, että markkinat toteutuivat.

-Loistavat markkinat, ihan hyvät näin pienimuotoisenakin. Illalla menen vielä Lahteen Tivoliin myymään. 30 vuotta olen kiertänyt markkinoilla.

Perinteisiä Viipurin rinkeleitä kolmea kokoa myytiin ainakin kolmella kojulla. Lappeenrantalainen Mia Kosonen oli yksi näistä.

Seija Rajala Satakunnan mummot ry:stä oli ensimmäistä kertaa Hartolassa.

-Kierrämme myymässä arpoja, että saamme rahaa omaishoitajayhdistysten virkistyskäyttöön. Tulot menevät aina sille paikkakunnalle, missä olemme, eli nyt Hartolan omaishoitajien hyväksi.

-Kaksi vuotta sitten saimme 5000 euroa kerättyä omaishoitajayhdistyksille, viime vuonna meni tappion puolelle, kun kaikki peruutettiin. Mutta nyt on taas aloitettu reippain mielin! Olin äitini omaishoitaja ja sain virkistystä yhdistyksen kautta, siksi teen tätä työtä. Aiemmin toimin Satakunnan yhdistysten hyväksi, mutta nyt työ on valtakunnallista. Olemme toimineet vuodesta 2014 saakka.

Markkinamyyjiä jututtaessa tuli tunne, että kaikki olivat iloisia markkinoille pääsemisestä – ja niitä oikeita Hartolan markkinoita odotetaan innokkaasti.

Kuvassa: Petri Päivinen ja markkinapallot.

Petri Tuominen tarkkailee, miten hyvin Vuokko Nurminen osuus tölkkipyramidiin.
Hyvin pyyhkii, vakuutti Seija Keinonen.