Huovis-Heiskanen Sysmässä

Sysmän Kirjakyläyhdistyksen kesäaktiviteetit kulkevat entisiä latuja. Heinäkuun ensimmäisenä viikonvaihteena 4. – 6.7. vanhojen kirjojen ystävät saavat makeaa mahan täydeltä, kun antikvariaatit valtaavat Hyvien Ihmisten torin. Kauppiaat ovat pitkälti vanhoja tuttuja, monena vuonna kirjakyläpäiville osallistuneita ja Sysmän kodikkaasta ilmapiiristä pitäviä vieraita. Torin tapahtumatkin ovat tuttuja; käydään kirjakauppaa, kuunnellaan mielenkiintoisia kirjailijahaastatteluja ja tavataan kirjoista pitäviä tuttuja vaikkapa kirjakahvion pöydässä. Haastattelupisteessä pistäytyvät mm. Olavi Virta -historiikin kirjoittanut Lasse Eerola sekä kirjailijat Tiina Pystynen ja Timo Sandberg ja Pia Pesonen. Nimilista tulee kasvamaan vielä jatkossa.

Yhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Aartolahti kertoi, että kirjakyläpäivien avaajaksi on saatu kirjailija Sirpa Hämeen-Anttila. Kirjoittamisen lisäksi Hämeen-Anttila opettaa Helsingin yliopistossa eksoottisia aineita, sanskritia ja Intian kirjallisuutta.

Toinen yhdistyksen rynnäkkö tapahtuu perjantaina 8.8. Kirjojen Yön merkeissä. Päivän mittaan tapahtumat keskittyvät kirjakaupalle, missä Tarleena Sammalkorven vieraiksi saapuvat kirjailijat Leena Krohn, Emmi Itäranta ja Heidi Köngäs. Tänä vuonna lastentunnin tarjoavat Hannele Huovi ja Soili Perkiö.  Musiikkia esittävät Toni Edelman ja Kuurina Teatterin näyttelijät.

Illalla näyttelijä Ilkka Heiskanen juoksuttaa teatteritalon lavalle sarjan liudan kirjailija Veikko Huovisen tunnetuimpia hahmoja. Huovisen Erikoiset on kirjailijan tuotannosta dramatisoitu koominen ja karnevalistinen monologinäytelmä. Näyttelijä Ilkka Heiskanen on laatinut dramaturgian yhdessä Sakari Kirjavaisen kanssa, joka myös ohjaa näytelmän.

Les Girls on sopraano Ritva Auvisen, näyttelijä Sinikka Sokan ja sopraano Laura Heinosen kolmen sukupolven trio, joiden konsertissa kuullaan tuttuja sävelmiä mm. West Side Storysta, J. Strauss nuoremmalta, Leharilta sekä Edith Piafin tunnetusta repertuaarista. Valloittavia naisia säestää pianovirtuoosi Jukka Nykänen.

KP