Harrastamisen mallia keilahallista

Mika Sankari
HARTOLA

-Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on tukea lasten ja nuorten hyvinvointia mahdollistamalla jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä, kerrotaan hankkeen esittelysivuilla netissä.

Harrastusvalikoimaa ja tarjontaa järjestetään lasten ja nuorten toiveita kuunnellen.

Pilottikaudella 1.1.–5.6.2021 harrastustoimintaa järjestettiin perusopetuksen oppilaille 117 kunnassa ympäri maata. Lukuvuodeksi 2021-2022 toiminta laajentui ja nyt harrastustoimintaa järjestetään yli 200 kunnassa. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi erityisavustusta Harrastamisen Suomen mallin toteuttamiseen 17 miljoonaa euroa.
Tavoitteena on juurruttaa malli pysyväksi toimintatavaksi kunnissa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön haku lukuvuoden 2022-23 avustuksille on päättynyt. Aluehallintovirastot pyrkivät tekemään avustuspäätökset kuun loppuun mennessä.

-Nykyinen avustuskausi päättyy tämän lukukauden lopussa, mutta uusi on jo haussa. Viime syksynä koululaiset pääsivät tutustumaan mm. parkourin kiehtovaan maailmaan yhtenäiskoulun ympäristössä. Vapaa-ajallaan he ovat myös tutustuneet palloilulajeihin, käyneet laskettelemassa Purnussa ja toiveissa on päästä keilailun jälkeen keväämmällä golfaamaan. Korona esti paljon toimintoja, mutta onneksi saimme jatkoaikaa, Hartolan kunnan vapaa-aikapäällikkö Anna-Maija Muurinen kertoo.

Hankkeen tavoitteena on mahdollistaa kunnassa jokaiselle nuorelle maksuton urheiluharrastus kouluajan jälkeen iltapäivällä.

Aprillipäivänä alkoivat Hartolan nuorten keilailuperjantait. Yhteensä toistakymmentä nuorta innostui tulemaan keilahallille. Ensin vuorossa olivat 4.-6.- luokkalaiset, jonka jälkeen yläkoululaiset saapuivat.

-Pääsiäistä lukuunottamatta he tulevat keilaamaan perjantaisin reilun tunnin ajaksi huhtikuun aikana, yrittäjä Teuvo Järvinen kertoo.

Hän toimii valvojana ja opastaa tarvittaessa nuoria heittotekniikassa ja muissa keilailuun liittyvissä asioissa.

-He ovat päässeet jo hyvin sisään keilailun maailmaan, Järvinen sanoo tyytyväisenä.

Kaatojakin alkoi syntymään, ja mielellään paikalle tulleet nuoret paneutuivat lajin saloihin keskittyneinä.

Asiaan liittyvä Harrastusviikko järjestetään syksyllä 5.-11.9.2022. Uusia harrastuksia pääsee kokeilemaan toki jo nyt virtuaalisesti harrastusviikko.fi -sivustolla.