Harjun tilalla luonto kutsuu

Eila Harmaala
Hartola

Peurankello, särmäkuisma, ketoneilikka, maariankämmekkä, korpisorsimo ja monia muita yhä harvinaisemmaksi käyviä kasvilajeja oli nähtävänä perinneympäristöjen hoitoon erikoistuneen Harjun maatilan hienoimmilla niityillä, hakamailla ja metsälaitumilla.  Maatilan alue on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi ja se valittiin vuoden 2013 perinnemaisemaksi Suomessa. Isäntä Tapio Mattlar sekä hänen poikansa Jukka Mattlar kuljettivat 25 kiinnostunutta luonnonystävää tilan alueella kostean tuulisena heinäkuun sunnuntaina.
Mattlarit tulivat tilan omistajiksi 35 vuotta sitten ja he ovat tehneet valtavan työn alueiden maisemoinnissa. Apuna on ollut 31 vuoden ajan lammaslauma, joka laiduntaa alueella. EU tukee myös tällaisia pieniä, erikoistuneita yksiköitä. Tässä tapauksessa tuen perusteena on uhanalaisten kasvien poikkeuksellisen suuri esiintyminen tilalla. Alueelta on rekisteröity n. 300 eri kasvilajia, joista ehdottomasti harvinaisin on saunionoidanlukko, joka on tiettävästi ainoa Päijät-Hämeen alueella.
Parituntinen kierros oli hieno luontokokemus mukana olleille. Oman mausteensa retkelle antoi taivaalla kiertelevä kurkipariskunta, jonka ääni kuului kauas. Tilan pihaan palatessa emäntä Marja Mattlar tarjosi retkeläisille kotona tehtyä virkistävää herukka-aroniamehua.