Ekaluokkalainen Oiva Lindroos

Oiva Lindroos aloitti elokuussa ensimmäisen luokan Sysmän yhtenäiskoulussa. Ensimmäistä koulupäivää edeltävänä iltana hän toivoi, että yö menisi nopeasti ja pääsisi jo kouluun. Läksyt Oiva tekee omassa huoneessaan Ikean tuolilla, jonka hän kasasi kokonaan itse. Lähilehti tapasi Oiva Lindroosin sekä hänen siskonsa Enni Rekolan ja äitinsä Tanja Rekola-Lindroosin yhtenäiskoulun leikkipihalla.

Minkälainen oli ensimmäinen koulupäiväsi?
-Äiti toi minut aamulla. Oli kylmä. Ensimmäisenä päivänä meillä ei ollut tuoleja. Seisoimme ja istuimme välillä lattialla. Oli kivaa eikä haitannut yhtään, että tuolit puuttuivat.
-Ei minua jännittänyt. Opettaja on kiva, hän on kaverini Rekon äiti. Olen ollut Rekolla kylässä ainakin kolme kertaa.

Minkälaisia muistoja äidille jäi koulun aloituksesta?
-Oiva sai yhden pienen läksyn. Hän hävisi kirjan kanssa omaan huoneeseensa. Jonkun ajan kuluttua kävin katsomassa, ja Oiva oli menossa jo kirjan sivulla kymmenen.

Mikä kirja se oli, Oiva?
-Joku Aapinen. Olin sivulla yksitoista.

Koulu alkaa aamuisin kahdeksalta. Äitisi kertoi, että teillä on herätys kuudelta ja linja-autopysäkillä pitää olla jo seitsemän jälkeen. Miltä aikainen herääminen tuntuu?
-Ihan mukavalta. On hyvä, että koulu alkaa jo kahdeksalta.

Luokallasi on 19 oppilasta. Onko se mielestäsi paljon vai vähän?
-Vähän. Eskarissa oli 24 lasta.

Onko teillä ollut jo liikuntaa ja käsityötä?
-On ollut molempia. Liikunnassa hyppäsimme pituutta ja olimme rivihippaa, jonka säännöistä en kyllä tajunnut mitään. Käsitöissä teimme lukutikun. Minä osaan jo lukea.

Koulusi on upouusi. Minkälaista siellä on?
-Sisällä on tosi valkoista. Siellä on yksi loikoilutila, jossa on oransseja sohvia. Sisällä on myös hissi. (Mutta vain liikuntarajoitteiset saavat käyttää sitä, huomauttaa isosisko Enni).

Mikä on sinun mielipiteesi uudesta koulusta, Enni Rekola?
-Koulu on paljon parempi kuin entinen. Jouduin olemaan aikaisemmin parakissa ja kotikoulussa, koska en pystynyt olemaan (sisäilmaongelmien takia) vanhassa koulussa. Parakissa oli tosi ahdasta. Kun vanhaa koulua purettiin, en voinut olla ulkona välitunnilla kun joka paikassa oli pölyä. Piirtelin paperille kuvia ja näytin niitä ulkona oleville luokkakavereille.

Mitä tykkäätte tehdä kotona, Enni ja Oiva?
-Tämä on minulle helppo vastaus. Teen legoja (Oiva).
-Käyn uimassa joka päivä. Hypin trampoliinilla (Enni). AO-O