Vesille laivurin mieli

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Liki kaikkien mieli on ollut sykkyrässä viime aikoina kevääntulon takkuilun takia. Laivurille kelit ovat olleet tietysti myös raskaita, mutta parempaa odotellessa on hyvää aikaa järjestellä kesän reittejä ja aikatauluja Päijänteelle.
–Kesän suunnitelmat ovatkin pitkällä ja hyvältä näyttää. Uusia asetelmia ja suunnitelmia on paljonkin viime kesään verrattuna. Padasjoen laivuri Olavi Virtanen päätti jäädä eläkkeelle, joten meillä on nyt liikenteessä Etelä-Päijänteen ainut matkustajalaiva, sanoo KulkeeVettenHalki -yrityksen laivuri Jorma Sainio.
Uusinta uutta tänä suvena on mm. kolme kertaa viikossa ajettava reitti Padasjoki – Kelvene. Päijänteen itäpuolen asukkaat voivat osallistua reitille kaksi kertaa viikossa, sillä Jenny-Maria koukkaa heidät silloin Karivirran laiturilta. Yhteistyökumppaneina ovat tällä reitillä Padasjoen kunta, Olavi Virtanen (omistaa vielä laiturit) ja Metsähallitus.
Kelvene on ainutlaatuinen ja asumaton harjusaari, missä laivamatkustaja voi vaeltaa luontopolun, keitellä kahvit ja virkistäytyä uimalla.
Toinen uusi asia on yhteistyö Kuhmoisten suunnalla. Hankerahoituksen turvin pyritään yhteistyössä paikallisen yrittäjäyhdistyksen kanssa elvyttämään Päijänteen  poikittaisliikennettä.Kaikkiaan kymmenenä viikonloppuna Jorma Sainio kipparoi Jenny-Marian Kuhmoisiin, missä matkustajille jää neljä tuntia aikaa tutustua Sysmän vastarannan nähtävyyksiin.  Jorma Sainio ei hukkaa tätäkään aikaa, vaan järjestää satamasta pieniä risteilyjä esim. kesäteatteriin.
Kolmanneksi Sainio tekee kotisatamastaan Suopellosta tilausristeilyjä, mutta niitä lienee luvassa tänä kesänä hieman rajoitetummin kuin aiempina sesonkeina. Jenny-Mariaan mahtuu mukavasti 65 matkustajaa ja määrää voi pienin järjestelyin lisätä 85:een. Risteilyjen pääasiallisena kohteena on Erakon saari ja niiden ajankohdista ilmoitetaan myöhemmin. Risteilyjen yhteistyökumppanina toimii perinteisesti Erämaan Kutsun Markku Lepistö, jolla riittää matkan aikana mielenkiintoista tarinaa Erakon saaren pitkäaikaisesta asukista Toivo Pylväläisestä. Perillä Lepistö voi rakennella eräherkuista (mm. loimulohi) maukasta syötävää ja keitellä sen päälle makoisat nokipannukahvit.
Vaikka kevät ei ole vielä näyttänyt parhaita puoliaan, uskoo Sainio laivansa olevan vesillä toukokuun aikana. Varsinainen kesäsesonki alkaa sitten juhannuksen tienoilla.