Vanhanmyllyn herkkuja

Kyösti Piippo
HARTOLA

Hartolan Vanhanmyllyn kapealla tiellä on ruuhkaisaa. Ja välittömästi parkkipaikalta pihaan kävellessä nenään syöksyy herkullinen paistetun lohen tuoksu. Kaikki selittyy sillä, että Vanhanmyllyn tilalla vietetään ravintolapäivää.
Vanhanmyllyn perhe, isä Tero Hutri,  äiti Marika Turunen ja lapset Paavo, Hugo ja Helmi ovat kattaneet pöydät notkuviksi jo viisi kertaa.
–Ensimmäisellä kerralla vieraita kävi 120, sitten 220, seuraavaksi 300 ja viime vuonna 400, muistaa Marika Turunen.
Viime sunnuntain kävijämäärä ei enää kasvanut edellisvuodesta ja yhtenä syynä oli epävakainen sää. Mutta palataan ruokaan.
Ravintolapäivän menu hellii herkkusuita: oman kalakasvattamon Benella -kirjolohta ainakin kolmella eri tavalla valmistettuna. Lisäksi oman rotukarjan lihamureketta ja lehtipihviä, sienipihvejä ja kasvispihvejä. Ja tietysti perunat ja muut tykötarpeet päälle. Perheen Helmi-tytär emännöi yhtenäiskoulun 6-luokkalaisten pitämää kahvi- ja pullapistettä, minkä tuotolla kasvatellaan luokan retkirahastoa.
Tero Hutri ja Marika Turunen totesivat jatkavansa ravintolapäivän järjestämistä niin kauan, kun siitä ei muodostu stressiä. Apuvoimia moinen yritys kyllä kysyy – viikonloppunakin naapureiden ja ystävien lisäksi työtehtäviin oli tultu Lahdesta, Jyväskylästä ja Hyvinkäältä – yhteensä viitisentoista ihmistä.
–Ilman tätä apua ei tästä tulisikaan mitään, tunnustaa Tero Hutri.
Isännän ja emännän mukaan viikko ennen tapahtumaa ja toinen viikko tapahtuman jälkeen ovat niitä työteliäimpiä. Itse ravintolapäivä menee ohi yhdessä humauksessa.

Mari, Anssi ja Alisa Mäkinen tulivat nauttimaan ravintolapäivän herkkuja Leivonmäeltä saakka.
–Muutama kerta on käyty aiemminkin. Idea tapahtumasta on erinomainen, hyvää ruokaa tuoreista aineksista ja ympärillä kesäinen luonto, toteavat Mäkiset.
Tapahtumaa jatkettaneen myös ensi kesänä, sillä stressiä ei ole millään muotoa havaittavissa järjestäjien taholta.
–Hyvä mieli, hyvä ruoka  ja ennenkaikkea tyytyväiset asiakkaat, perustelee Tero Hutri ravintolapäivän järjestämistä.

Kuvassa vasemmalla: Mari, Alisa ja Anssi Mäkinen tulivat herkuttelemaan Leivonmäeltä asti.
Kuvassa oikealla: Isäntäpari Marika Turusen ja Tero Hutrin (vas.) lisäksi kalapisteellä työskentelivät Jukka Rukberg, Timo Helino, Paavo-poika, Niina Malm ja Juha Manninen.