Urheilu-Valonen tukee Sampoa

Riikka Palvaila
SYSMÄ

Sysmässä Urheilu-Valosen kevätviimaisella nurkalla seisoo kaksi lippispäistä miestä selkeästi innostuneena jostakin. Nuorempi nousee valkoisen polkupyörän selkään, heittää pienen kierroksen vanhemman seuratessa hyväksyvästi katseellaan. 13-vuotias motocross-lupaus Sampo Rainio siinä tutustuu tuoreeseen ajopeliinsä ja isä Atte Rainio tervehtii paikalle saapuvaa kauppiasta Harri Aaltosta.
Harri Aaltonen kertoo, että Rainiot ottivat yhteyttä urheiluliikkeeseen kysyen, minkälaisia mahdollisuuksia tällä olisi tukea nuorta paikallista motoristia. Sampo Rainio ajaa motocrossia 10 – 15-vuotiaiden 85-kuutioisten luokassa ja kisat sekä harjoittelu vievät koko perhettä ympäri Eurooppaa. Harri, jos kuka tuntee huippu-urheilun lainalaisuudet:
– Tiedän, että motocross- ja endurokuljettajat treenaavat paljon, sillä laji on raaka ja vaatii äärettömän kovaa fysiikkaa, painottaa Aaltonen. Osa treeneistä tehdään tietenkin moottoripyörän sarvissa, mutta monipuolisessa harjoittelussa avuksi on myös kunnollinen maastopyörä. Selvisi, että KTM-moottoripyörien maahantuoja Helkama voisi olla mukana kuviossa ja niin tämän ja Urheilu-Valosen yhteistyöllä Sampon käyttöön järjestyi valkoinen maastopyörä. Kauppias esittelee pyörän ominaisuuksia:
– Tämän todella laadukkaan, touring-jousitetun maastopyörän jämäkän rungon ja vaihteiden pitäisi palvella moitteettomasti ja auttaa pitämään urheilijalupaus kunnossa, hymyilee Harri.
Sekä pojan, että kaluston huoltajan roolissa Atte Rainio nyökkää tyytyväisenä:
– Aivan samoin kuin moottoripyörässä runko on se ensiksi väsyvä osa, joten tämä vaikuttaa hyvältä. Atte Rainio kertoo, että niin polku- kuin moottoripyörät pitää pestä ja rasvata jokaisen käyttökerran jälkeen, mikä on toistaiseksi hänen roolinsa yhtälössä.
– Sampon rooli on ajaminen ja harjoittelu, me taustajoukot huolehdimme muusta, kertoo Atte. Tämä ”muu” sisältää myös yhteydenpidon Nuoramoisten kouluun ja opetustehtävät reissatessa.
Määrätietoisen harrastamisen tavoitteet ovat selvät: tänä vuonna Suomen pääsarjassa haetaan luokkamestaruutta ja lisäksi ajetaan yksittäisiä kisoja Virossa ja Latviassa. Rainiot muistuttavat, että tulevana viikonloppuna ajetaan nuorten EM-osakilpailu niinkin lähellä kuin Mäntyharjulla. Harjoittelunkin tavoitteet tiedetään:
– Kaikilla osa-alueilla on vielä parannettavaa, kertoo Sampo vaatimattomasti. Isä-Atte tarkentaa, että pohjalla on jo hyvä startti- ja ajotekniikka, mutta vielä on panostettava siihen, että maksimisuorituskyky pysyy koko pitkän kisatapahtuman ajan aika-ajoista finaaliin. Fysiikan osalta motivaatiota on nyt nostamassa ainakin menevä maastopyörä!