Sysmän Vahvin -kisat

Aki Lehtinen
SYSMÄ

Järjestyksessään neljännet Sysmän Vahvin -tittelit ratkottiin jälleen Uotinpäivälauantaina. Kilpasarjoina olivat miesten ja naisten sarjat – yhteensä 12 kilpailijaa.
Lajeina oli perinteisiä voimamieslajeja, joilla saatiin kilpailijoiden voimat mitattua.
Kilpailu aloitettiin vetämällä yhdistelmäautoa – naisten sarjassa isoa pakettiautoa ja telitraileria, jonka kokonaismassa oli 2800 kiloa. Miesten sarjassa trailerin päälle ajettiin vielä 2500 kiloa painava maastoauto. Vedettävä matka oli noin 20 metriä.
Naisten sarjan nopein oli Laura Koskenniemi hurjalla 15 sekunnin ajalla ja toiseksi sijoittui Jaana Tanner 18 sekunnilla.
Miehissä taso oli niin kova ja tasainen että peräti kolme veti yhdistelmän samalla ajalla. Aki Lehtinen, Sakari Hämäläinen ja Santeri Torvinen suoriutuivat 17.5 sekunnilla autonvedosta.
Toisena lajina testattiin kilpailijoiden punnerrusvoimaa tukkipunnerruksessa.Naisten sarjan tukki painoi 40 kiloa ja sillä kovimman suorituksen teki Jaana Tanner 16 noston tuloksella.
Miesten tukki painoi 90 kiloa ja tässä Lehtinen suoritti parhaan tuloksen 12 nostolla Sakari Hämäläisen jäädessä 11 nostoon. Lajin tasoa kuvaa hyvin se, että peräti kolme kilpailijaa jäi ilman suoritusta.
Renkaankäännössä kukin kilpailija kävi kääntämässä pyöräkuormaajan renkaan ympäri, jonka jälkeen renkaan sisään lisättiin painoja. Tätä jatkettiin niin kauan, että vahvin selvisi molemmissa sarjoissa.
Naisten sarjassa nähtiin todella kovatasoista suorittamista. Tanner veti tässä pisimmän korren kääntämällä 340 kiloisen renkaan ympäri Koskenniemen jäädessä 315 kiloon. Jaana Tannerin suoritus oli sen verran kova että se veti useimmille miesten sarjan tuloksille vertaa.
Miesten sarjan taso oli myös todella kova. Viime vuoden ennätys oli 420 kiloa ja  tänä vuonna Lehtinen käänsi 430 kiloisen renkaan helpon näköisesti, mikä riitti voittoon.
Maastavedossa käytettiin peltitynnyreitä, joihin joka kierroksella lisättiin 20 litraa vettä lähtöpainon ollessa 100 kiloa. Vesi antoi hieman lisähaastetta ja muutaman kerran vesi pyrki horjuttamaan kilpailijaa lähtiessään loiskumaan tynnyreiden sisällä.
Jokainen kilpailija kävi vuorollaan vetämässä ja eroja alkoikin syntyä nopeasti. Naisten sarjan kovin veto oli Tannerilla tuloksen ollessa peräti 180 kiloa Koskenniemen jäädessä 160 kiloon.
Miesten sarjassa kovin taisto käytiin Lehtisen ja Leevi Suomen välillä. Suomen vetäessä peräti 300 kiloa ja Lehtisen korottaessa tulosta vielä peräti 20 kiloa.
Viidentenä lajina oli lastaus, jossa on tarkoituksena kantaa erilaisia esineitä lastaustasolle. Naisilla oli ensimmäisenä esineenä 76 kilon käsipaino. Sen jälkeen kaksi kuormauton rengasta ja viimeisenä 100 kilon painon nosto lavalle. Naiset saivat pyörittää renkaat lavan viereen, josta ne nostettiin lavalle.
Tässä nopein oli Tanner suoriutumalla tehtävästä 35 sekunnissa Koskenniemen jäädessä 41 sekuntiin.
Miehillä oli ensimmäisinä esineinä kaksi kuorma-auton rengasta, jotka piti kantaa lavalle. Tämän jälkeen 100 kilon käsipaino ja viimeisenä nostettiin lavan kulmalle vielä 186 kilon paino.
Miesten lastauksen nopein oli Lauri Stylman ja Sakari Hämäläinen tuli toiseksi.
Viimeinen laji oli yhdistelmälaji, jossa ensin vedettiin 2500 kiloa painavaa maastoautoa niin, että kilpailijan selkä oli vetosuuntaan ja maaliviivan jälkeen auto työnnettiin takaisin lähtöviivalle.
Naisten nopein oli Laura Koskenniemi ja miesten nopein Leevi Suomi.
Tapahtumaa seuraamassa oli runsaasti yleisöä. Järjestäjiltä vielä iso kiitos talkooporukalle ja paikallisille yrityksille, jotka lähtivät sponsoroimaan kisaa.

Tulokset :

1. Jaana Tanner 34 p
2. Laura Koskenniemi 32 p
3. Mari Pukarinen 16 p
4. Kirsi Suomela 16 p
5. Sanna Hjerppe 14 p
6. Salla-Maria Ihalainen 10 p

1. Aki Lehtinen 34 p
2. Leevi Suomi  29 p.
3. Sakari Hämäläinen 27p
4. Lauri Stylman 26p
5. Santeri Torvinen 14p
5. Benjami Pohjankoski 14p
6. Jarkko Kapiainen 7p

Lisää kuvia Lähilehden facebookissa.