Sukeltaminen harrastuksena

Kyösti Piippo
PULKKILANHARJU

Kolme miestä vetää päälleen mitä kummallisimpia vaatteita ja teknisiä välineitä Pulkkilanharjun entisen lossin päätepysäkillä. Lahtelaiset Jari Huhtinen, Seppo Harju ja Niko Miilus valmistautuvat pari tuntia kestävälle sukellusretkelle Päijänteen syleilevään veteen. Jarilla on takanaan viisi sukellusvuotta, Sepolla kaksitoista ja Nikolla 25. Harrastuksen voi aloittaa varsin korkeallakin iällä, porukan nestori Seppo Harju sukelsi ensimmäisen kerran 50-vuotiaana.
–Harrastusta voi jatkaa pitkään, mutta kerran vuodessa täytyy pistäytyä lääkärin pakeilla tarkistuttamassa terveystilanne, kertoo Seppo Harju.
Harjun mukaan sukeltaminen ei ole varsinaisesti vaikea laji.
–Kuin opettelisi uudelleen kävelemään. Viisikymmentä keikkaa veden alle ja kaikki sujuu hyvin,  keksii mies kuvailla lajin vaikeusastetta!
Lahden seudulla harrastajasukeltajia on kolmisensataa, aktiiveja pari sataa. Sukeltamisen pariin voi hakeutua uima-altaalla järjestettävien introjen avulla. Yleensä jo ensi kerta näyttää, tuntuuko laji kiinnostavalta vaiko ei. Kursseilla sukeltamisen saloja opettaa pätevä kouluttaja ja laitteet saa vuokralle pientä korvausta vastaan. Jos laji vie mennessään, laitteiston ja sukelluspukujen hankkimiseen palaa 1000 – 1500 euroa. Liittymällä johonkin paikalliseen seuraan, sukellukseen tarvittavia laitteita saa myös lainaksi.
Sukellukseen valmistautuvat miehet vakuuttavat, että laji ei ole vaarallinen.
–Tämä on rauhallisten ihmisten laji, rambo -henki on jätettävä kotiin. Meillä on aina mukana 2-3 kertaiset varajärjestelmät ja yhtä aikaa veden alle menee 2-3 kaveria. Sukellukset suunnitellaan huolella etukäteen ja vasta sitten mennään veteen. Kahden tunnin sukellus vaatii 4-5 tunnin valmistelut.
Sukeltamista voi harrastaa ympärivuotisesti. Jari Huhtinen toteaa sukeltavansa vuoden jokaisena kuukautena, talvella virrassa tai sitten jään alla. Jään alle mennään aina köysi mukana ja kompassi on myös tärkeä väline – niin kesällä kuin talvellakin.
Kolmikko käy sukeltamassa vuosittain mielipaikoissaan. Harju ja Huhtinen Suomenlahdella, Ahvenanmaalla ja Pohjois-Norjassa sekä kaivoksilla. Montolan  entinen kalkkikaivos Pieksänmäellä on hyvän näkyvyyden ansiosta monen suosikkikohde .
–Näillä kesäisillä sukelluksilla Pulkkilanharjulla pidetään taitoa yllä vaativimpien meri- ja kaivossukelluksien onnistumisen takeeksi. Muun muassa suunnistustaito vaatii jatkuvaa harjoittelemista.
Yhtä asiaa miehet jaksavat ihmetellä kesästä kesään. Se on suomalaisten tapa heittää veneestä järveen kaikenlaista kamaa; tölkkejä ja muuta pientä romua, puutarhakalusteita, tietokoneita, jopa auton romuja. Verkot ja rapumerrat pyritään nostamaan ylös, koska ne ovat vaarallisia sukeltajille.
Mikä on se sukeltamisen paras tunne?
–Painottomuus, kuin leijuisit ilmassa. Se on huima olotila, toteaa Seppo Harju.
Ja vielä kolmesta suusta toimittajalle todetaan läksiäisiksi, että sukeltaminen on hauskaa ja rentoa rauhallisten ihmisten ajanviettoa, missä turvallisuus on A ja O.