Seurojentalon remontti valmis

Heikki Helin/Kyösti Piippo
SYSMÄ

Viime toukokuussa alkanut Liikolan Seurojentalon lattiaremontti on valmis. Runsas viikko sitten talkooväki kokoontui juhlimaan uutuuttaan kiiltävää lattiapintaa.
Kaikki alkoi siitä, kun salin lattian huomattiin notkahtaneen. Vaurioita kartoitettaessa huomattiin, että koko lattia on otettava auki ja tehtävä tilalle uusi. Myös pääsisäänkäynnin betoniset portaat päätettiin uusia.
Rakennushanketta johti rakennustoimikunta, johon kuuluivat puheenjohajana Juha Peltola ja jäseninä Heikki Palvaila, Tuomo Kivelä ja Eero Saaristenperä. Remontin kustannusarvio oli 60 000 euroa, mistä Leader -hanke kattaa 39 000 euroa. Omarahoitusosuus hoidetaan enimmäkseen talkootyönä.
–Talkootyöhön on jaksettu osallistua uskomattoman hyvin, sanoo seuran puheenjohtaja Kristiina Sippola.
Myös talon sadevesijärjestelmä uusittiin. Talon ympäriltä poistettiin maa-aines, asennettiin salaojaputket ja sadevesiviemärit. Tilalle tuotiin soraa. Karkean rakentamisen jälkeen alkoi naisten vuoro. Siivoustalkoita riitti heille moneksi päiväksi.
Remontin seuraava vaihe on jo suunnitteilla. Taloa on lämmitetty talkoilla kerätyillä puilla, tilalle suunnitellaan maalämpöön perustuvaa järjestelmää.

Suojeluskuntatalosta seurojentaloksi
Liikolan suojeluskuntatalon rakentamista pohdittiin ensimmäisen kerran vuonna 1933. Evert Peltola lahjoitti maa-alueen Kolhonmäestä Liikolanlahden rannalta. Vuonna 1936 valittiin rakennustoimikunta ja seuraavana vuonna kyläläiset ajoivat soran ja hirsiä talkoilla rakennuspaikalle. Talon piirustukset laati rakennusmestari A. Lehtinen.
Kolhonmäki osoittautui kuitenkin sopimattomaksi ja Evert Peltola suostui lahjoittamaan uuden tontin nykyisen talon paikalle. Nestor Jokinen voitti urakkatarjouskilpailun ja talo rakennettiinkin ripeässä tahdissa. Rakennustoimikunta hyväksyi työn ja vastaanotti Liikolan suojeluskuntatalon marraskuun 1. pnä 1939. Talon hinnaksi töineen ja tarvikkeineen laskettiin n. 350 000 markkaa; lainaa otettiin Valittulan Osuuskassasta 223 000 markkaa.
Talvisota alkoi marraskuun lopulla. Niinpä talon vihkiäisjuhla pidettiin vasta kesäkuussa 1940. Sotien aikana suojeluskuntatalo toimi Suomen Huollon keuhkotautisairaalana.
Rauhansopimuksen mukaan suojeluskuntien toiminta piti lakkauttaa. Sysmän Suojeluskunta möi talon P.H. Bökman Osakeyhtiölle 8.11.1949 ja kauppahinnaksi sovittiin 350 000 markkaa.
Sodan jälkeen tarvittiin lisää koulutiloja ja vuosina 1946 – 1954 nuorisoseurantaloksi muuttuneessa seurojentalossa toimi Liikolan kansakoulun yksi luokka. Seurojentaloon koulu turvautui myös 60-luvun lopulla, kun koulurakennuksessa tehtiin perusteellinen remontti.