Nuoramoisissa lähiruokapäivä

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Toimittaja sai kutsun ruokatunnin ajaksi Nuoramoisiin, tarkoitus oli maistella tuoreesta lähiruoasta valmistettu kouluateria. Pakkohan tuollaisen kutsun perään oli lähteä.
Istuin aluksi eskarilaisten pöytään, missä istuivat valmiina Vappu, Akseli ja Tapio avustajansa Heli Lindforsin kera. Heli on varsinaisesti yhtenäiskoulun kirjoilla, mutta tämä ja ensi vuosi menee työn merkeissä Nuoramoisten ala-asteella.
Toimittajan ensimmäinen kysymys pöytäseurueelle oli varsin arvattavissa – miltä ruoka maistuu?
–Ruoka on todella hyvää ja minä tykkään hyvästä ruoasta, sanoo Akseli nopeasti.
Tapio yhtyi Akselin kommenttiin. Kala on ainut ruoka, mistä hän ei pidä.
Normipäivänä ruoka tulee Nuoramoisiin Attendon keittiöstä ja on Helin kommentin mukaan pääsääntöisesti hyvää.
–Tällainen lähiruokapäivä on suorastaan kunnianosoitus paikallisille tuottajille, heitä pitäisi suosia mahdollisimman pitkälle, eikä kunnan pyytämien tarjousten ainoana kriteerinä tarvitse olla hinta, sanoo Heli Lindfors napakasti.
Koulun ylempien luokkien oppilaiden mielestä Attendon kouluruoka on usein mautonta ja mausteita pitää lisätä omasta takaa.
Yhdestä asiasta pöytäseurueeni Akseli, Tapio ja Vappu olivat yhtä mieltä – kaikkien lemppariruoka on spagetti!
Koulun keittiössä hääräsivät Korven Karitsan isäntäväki Nina Blomqvist ja Pasi Sinisalo, he kun ovat koko Nuoramoisten lähiruokaprojektin takana.
–Joskus alkuvuodesta esitimme tätä ideaa koululle ja nyt se toteutui. Ajoitus ei ollut paras mahdollinen, sillä lampolassa on juuri nyt vuoden kiireisin aika. Mutta onhan tämä asia niin tärkeä, ettei sitä haluttu siirtää. Haluamme kertoa lapsille sen tosiasian, että ruokaa löytyy ihan läheltä. Se ei aina ole kaikkien tiedossa ja toki tuottajien pitää olla aktiivisesti siitä kertomassa, kertoo Nina.
Nina Blomqvistin ja Pasi Sinisalon mukaan lähialueella onkin miltei naapuruksina runsaasti lähiruoan tuottajia. Nuoramoisten lähiruokapäivän kouluaterian tuottajalista oli seuraava: Korven Karitsan lampaanliha, Esko Koiviston perunat, Hellqvistin puutarhan punajuurisalaatti, Sysmän Luomuherkun viljapihvi ja Tarja Lehtosen valmistama mustikkamousse paikallisista mustikoista.
Lähiruoasta valmistettu kouluateria sai suuret kiitokset niin oppilailta kuin koko koulun henkilökunnaltakin.

Attendon ateriapalveluvastaava Sari Lehtinen lähetti tiedotteen koskien kouluruoan raaka-aineiden hankintaa.
Attendo käyttää lihatuotteiden toimittajana Heinon tukkua. Käytössä on siis kotimainen liha. Valitettavasti kaloissa keittiö joutuu turvautumaan tuontituotteisiin.
Maitotaloustuotteet ovat kotimaisia Arlan tuotteita. Kasvikset ovat kauden mukaan mahdollisimman paljon kotimaisia. Perunan tuotanto on ympärivuotisesti kotimaista.
Keittiö toivoo saavansa tuotantoa myös lähituottajilta, ainakin niin sanottujen teemaviikkojen puitteissa.