Lyhdyt riviin mittatilaustyönä

Anna Onali-Ovaska
HARTOLA

Hartolan sankarihautausmaalle syttyi perjantaina, pyhäinpäivän aattona, harvinaisen suora rivi kynttilöitä.

Kynttilälyhtyjen sotilaallisen suorien rivistöjen salaisuus oli lyhtyjen metallisissa jaloissa. Jalat sekä maahan kaivetut jalkatuet oli tehty mittatilaustyönä paikallisin voimin Seppo Suomen konepajalla.

Idean takana oli Hartolan Lions Club. Perjantaina hautausmaalla käyskenteli joukko Leijonia, joiden käsissä kynttilät syttyivät rivakasti.

Paikalla oli myös Seppo Suomi.

-Tämä oli neljän miehen urakka, johon käytettiin yli 200 työtuntia, Suomi sanoi.

Perjantaina kynttilät sytytettiin oikeassa juhlakelissä. Kuulas pakkanen väreili hautausmaan yllä ja ruohikkoa peitti hento lumikerros. Oli tyyntä ja taivaanrannassa siinsi auringon puna.

Aina keli ei ole ollut yhtä hyvä, kun kynttilöitä on pitänyt sytyttää. LC Hartola on perinteisesti sytyttänyt kynttilät sankarihaudoille itsenäisyyspäivänä ja jouluna. Muutamana vuonna tuuli ja pyry olivat niin hurjia, että kynttilöiden sytytys ei onnistunut, kun lyhtyjä ei ollut.

Vähitellen kypsyi idea lyhdyistä. Enää jäi ongelmaksi se, miten lyhdyt pysyivät suorassa. Jos lyhdyt ovat sellaista mallia, että niiden jalat täytyy painaa maahan joka kerta erikseen, on vaarana se että rivit hajoavat ja yleisvaikutelma jää epäsiistiksi. Jalkojen painaminen maahan on vaikeaa, jos maa on routainen.

Ratkaisu löytyi Seppo Suomen pajalta, jossa työstettiin sekä kynttilöiden jalat että kivien viereen kaivetut jalkatuet. Erityisten jalkatukien ansiosta lyhdyt kääntyvät automaattisesti oikeaan asentoon, kun ne asetetaan paikoilleen.

LC Hartola sai avustusta lyhtyjen kustannuksiin Arne Ritari –säätiöltä.