Linnanrouvan valtakunnassa

Riikka Palvaila
HARTOLA

Hartolan Yrittäjäjuhla pidettiin Linna-Hotellin juhlavissa puitteissa ja henkilökunta laittoi varmasti parastaan, sillä Hartolan vuoden yrittäjäksi valittu ”Linnan Rouva” Päivi Koskela istui tällä kertaa aloillaan nauttien juhlavieraana. Illan kuluessa kuultiin Lahti Region Oy:n, Hartolan kunnan ja Päijät-Hämeen Yrittäjien tervehdykset paikallisille yrittäjille sekä jaettiin tunnustuspalkintoja.

Illan juhlapuhujan, Lahti Region Oy:n toimitusjohtajan Raija Forsmanin sanoin matkailualalla vallitsee nyt positiivinen pöhinä. Hän kertasi iloisena Suomen tulleen noteeratuksi kansainvälisesti kiinnostavana matkailumaana ja hyviä uutisia on kuultu niin valtakunnan kuin maakunnan tasolla, mukaan lukien asikkalalaisen Lehmonkärjen ja Hartolan Linna-Hotellin palkitsemiset. Matkailun työllistävä vaikutus ymmärretään vihdoin työelämän rakennemuutoksessa:

– Palveluun tarvitaan käsiä ja jalkoja, eikä sitä voi viedä ulkomaille, vaan tulot sekä arvonlisäverot jäävät Suomeen, summasi Forsman. Hän muistutti matkailun merkitsevän maakunnalle jopa 900 me kokonaishyötyä ja Hartolallekin 10 miljoonan euron välitöntä tulovirtaa. Onnitellessaan Päivi Koskelaa Forsman nosti esille asiat, jotka todistettiin vielä useaan kertaan juhlaväen suusta:

– Matkailu on verkostolaji, jonka Päivi on hyvin sisäistänyt ollen itse ”matkailun ruumiillistuma”. Päiviä on helppo lähestyä, hän on innovatiivinen ja luotettava, suitsutti Forsman.

Kiitospuheessaan Päivi Koskela puolestaan nosti esille paitsi linnanrengin – aviomiehensä Jorma Koskelan – ja perheensä tuen, myös loistavaksi luonnehtimansa henkilökunnan, joka auttoi nostamaan hotellin kukoistukseen. Erityisen ylpeä Koskela on alueen pohjoisimmasta Wellamo-menua tarjoavasta ravintolasta. Linnanrengillä on ollut oma tärkeä roolinsa myös energisen yrittäjän rinnalla:

– Jokke on jarruttanut, jos minulla on lähtenyt laukalle, nauroi Päivi.

Yrittäjien illassa juhlittiin myös kahta yrittäjäristiä, jotka tilaisuuden juontanut Nina Hämäläinen sekä Osmo Haikka yrittäjien hallituksen edustajina jakoivat. Timanttiristi myönnettiin Tauno Hildénille 30 vuoden ja kultainen risti 20 vuoden urasta Reijo Långille. Lisäksi Jukka Nybergille on myönnetty järjestön Timanttiristi. Palkittu Tauno Hildén tiesi pitkästä kokemuksesta, että yrittäjänä pitää reagoida ympäristön muutoksiin, eikä saa juuttua liikaa vanhoihin kaavoihin. No, kaava tai ei, vuotuinen yrittäjäjuhla on säilyttänyt suosionsa ja siitä Hartolan yrittäjät varmaan pitävät kiinni jatkossakin.