Kurrella akkainjahti

Kyösti Piippo/Kari Malinen
HARTOLA

Otsikko saattaa äkkipäätään antaa väärän käsityksen, mutta kyseessä on kuitenkin viaton hirvenmetsästys. 60-vuotias metsästysseura on  järjestänyt joka syksy koko perheen yhteisen hirvenmetsästyspäivän jo 80-luvun puolivälistä lähtien.

–Seura päätti hyvittää navetta- ja kotitalousaskareissa ahertavat emännät yhteisellä tapahtumalla ja hyvällä ruoalla. Ovathan ukot kaikki viikonloput jahdissa, kertasi seuran sihteeri Kari Malinen viikonlopun tapahtuman taustoja.

Tapahtuma aloitettiin seuran kodalla nokipannukahveilla ja seuran puheenjohtajan Pauli Lehtisen avauspuheenvuorolla. Paikalla oli kaikkiaan yli 50 osallistujaa.

Jahdin aluksi kuultiin ns. lankojen tarkastajien raportit, hirvien kulkureitit kun selvisivät katkenneista langoista.

–Päätettiin passittaa Kumuntien eteläpuolella oleva Liepeen alue, siellä kun oli runsaasti hirvien liikkumisesta osoittavia lankahavaintoja.

Jännitys kasvoi, kun passipaikat jaettiin ja miehet asettuivat paikoilleen. Koiramiehiä oli kolme ja jahtipäivän tähdet, naiset ja lapset, jakautuivat koiramiesten mukaan. Jahti pääsi alkamaan hieman kello kymmenen jälkeen.

–Kello yhden maissa koira löysi hirven ja Pauli Lehtinen sekä Eero Nurminen koettivat päästä haukulle, kertasi Kari Malinen tapahtumien kulkua.

Hirvellä on erinomainen haju- ja kuuloaisti, joten lähestymisen tulee tapahtua äänettömästi tuulen alapuolelta. Eero Nurminen lähti hiipimään lähemmäksi haukkua mukanaan paikalla oleva mestarikokki Markus Maulavirta kameroineen. Ampumalinja löytyi ja Markus sai kameraansa erinomaisia kuvia.  Eero puolestaan onnistui kaatamaan hirven ja se  suolistettiin kaatopaikalla. Sitten seurasi ruhon veto pellon laitaan, josta se edelleen kuljetettiin traktorilla nylkyvajalle.

Kaadon jälkeen jahtiväki kokoontui kodalle – oli herkuttelun aika. Uuniperunat oli tehty edellisenä iltana, kolme vasan maksaa oli leikattu ja voileipiä oli valmiina satakunta kappaletta. Perunoille kokki Maulavirta valmisti lisukkeen yön yli hitaasti kypsyneestä hirven paistista. Paistit keittömestari leikkasi pienenpieniksi palasiksi ja sekoitti ne moninaisin maustein ryyditettyyn majoneesi/puolukkamassaan. Ruokailijoiden lautasille keittiömestari Maulavirta lisäsi avotulella paistettua vasan maksaa ja parilalla valmistettua sisäfilettä. Upeat herkut huuhdottiin alas maidolla, mehulla, sahdilla ja punaviinillä.

Kaikki jahtiin osallistuneet olivat erittäin tyytyväisiä jahtipäivän herkkuihin.

Ruokailun jälkeen osa porukasta joutui tosin vielä töihin; kaadettu sonni kun piti nylkeä ja  viedä kylmiöön.

Naisia oli jahdissa mukana toistakymmentä ja yhtenä joukossa Pirjo Nurminen. Hän piti tapahtumaa erinomaisena.

–Jahti yhdessä miesten kanssa on kerrassaan mukavaa ja jännittävää. Tässä katsellaan jo kalentereita ensi syksyn tapahtumaa ajatellen. Maulavirran hirviherkut olivat maukkaita ja tarttuipa sieltä mukaan muutama mestarikokin antama hirvenlihan valmistusohje.

Naiset pääsivät seuraamaan myös hirven nylkemistä jahtimajalla ja sekin oli Nurmisen mielestä hyvää oppia.