Kirjailijat tapasivat koululaisia

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Villa Sarkian toukokuun vieraat kuva- ja sanataiteilija Suvi Nurmi ja käsikirjoittaja/sadunkertoja Pia Krook olivat järjestäneet tapaamiset Sysmän Yhtenäiskoulun ala-asteen lasten ja 6-luokan oppilaiden kanssa. Molemmat taiteilijat ovat vierailleet Villa Sarkiassa  aiemminkin.
Suvi Nurmi viimeistelee residenssissä lastenromaanisarjansa toista osaa ja Sysmästä onkin tullut hänelle tärkeä kirjoittamisen tyyssija. Romaanisarjan ensimmäinen osa sai hyvän vastaanoton yhtenäiskoulun kuudennelta luokalta, joka kävi opettajansa Leena Palmin johdolla vierailulla Villa Sarkiassa äidinkielen tunnillaan. Nurmi kertoi vierailijoille residenssistä ja omasta työstään ja luki romaanistaan luvun mittaisen katkelman. Lopuksi oppilaat saivat kierrellä talossa ja tutustua niin kellariin kuin yläkertaankin.
Kuvataiteilija Nurmi tunnetaan myös kalevalaisista loitsuistaan, joita hän kirjoittaa tilauksesta aiheesta kuin aiheesta. Tiistaina 30.5. klo 14 jälkeen hän ottaa tilauksia vastaan Lintan Kammarissa ja on mukana myös loitsukioskeineen Sysmän Kirjakyläpäivillä.
Pia Krook kirjoittaa Villa Sarkiassa puhtaaksi esikoisrunokokoelmaansa. Toisena käsikirjoituksena hän suomentaa puolalaisia lastentarinoita ja kirjoittaa ”lorunoja” kun niitä mielen kielelle juolahtaa. Krook tapasi koululla sekä ekaluokkalaisia että eskarin lapsia ja valitsi kerrottavakseen lorukäännöksiä lapsi- ja eläinhahmoista ja suorempisukaisia lorurunoja taputusryhmineen.
–Ekaluokkalaiset kuuntelivat tarinoita yllättävän tarkkavaisina ja sain vastineeksi kommenttejakin. Vaikutuin etenkin poikaoppilaiden rohkeudesta kohdata entuudestaan tuntematon ”saduttaja”. Esikouluryhmässä esiintyi oletettavastikin perjantaihelteen ja viimeisten iltapäivätuntien levottomuutta, mutta välikommentteja sukeutui runsaasti, kertoo Krook.
Pia Krook kehuu estottomasti Villa Sarkian hiljaisuutta, mikä onkin välttämätöntä oman kokoelman viimeistelykierroksen kohdalla.
–Sysmään oli leppoisaa palata. Pidän työtahdin porkkanoina vanhoja lempparipaikkoja ja etsin uusia. Ainakin kirpputoreihin ja kivikirkon messuun haluan tutustua.