Kansalaisopiston kevätmatineat

Helena Mäkinen
SYSMÄ, HARTOLA

Itä-Hämeen kansalaisopiston musiikkikoulun ja musiikkiryhmien opiskelijat esiintyivät kevätmatineoissaan viime viikonloppuna sekä Sysmässä että Hartolassa.

Sysmän teatteritalolla soittivat Natalia Kaasisen ja Jaak Lutsin piano-oppilaat. Nuorin esiintyjä oli Elina Yli-Talonen, joka taituroi Aaronin Auringonnousun. Hannes Hovion kappaleena oli Chr.Graupnerin Bourree. Kolmantena lavalle asteli Elina Tamminen, joka soitti kahteen otteeseen, kummallakin kerralla 2 sävellystä. Tammisen soitossa oli jo hienoja sävyjä ja tulkintaa; viimeisen kappaleen, M.Burgmullerin Balleriinan hypyt ja piruetit kuuli selkeästi.
Mikhail Zverev soitti J.Hodsonin ja L.Berwinin sävellykset, jotka eivät olleet helpoimmasta päästä!
Sofia Nuutinen soitti F.Kuhlaun Sonatiinin 1.ja 2. osat, joissa herkkä tulkinta ja osaaminen pääsivät esille. M.Cornickin Blues in Two oli hienon pohtiva ja tunnelmoiva esitys.
Viimeisenä soitti Milja Alanko Bachia ja Haydnia. Alangon juoksutukset kulkivat taitavasti ja iloisesti.
Oppilailla on 30.5. vuorossa kurssitutkinto. Sysmässä musiikkikouluun oli haku 22.5. koska muutamia paikkoja oli vapautunut.

Hartolan kunnantalon valtuustosalissa oli runsaasti yleisöä ja kuusitoista esiintyjää. Valtaosa oli pianisteja, mutta joukossa oli myös kaksi kitaransoittajaa, kolme viulistia ja Johanssonin sisarukset soittivat sekä pianoa että harmonikkaa. Tilaisuuden juontaja Tiina Kotila-Paaso pyysi yleisön laulamaan yhdessä vanhan koululaulun, Heikki Klemetin ”Metsän laulajaiset”. Esiintyjätkin saivat jännitystään purettua. Musiikin hyvää tekevästä vaikutuksesta juontaja kertoi:
– Sekä musiikin harrastaminen että kuunteleminen vaikuttaa meihin voimakkaasti ja tehostaa aivotoimintaa erityisesti esiteini-iässä. Musiikkiharrastuksen voi aloittaa missä iässä tahansa, mutta musiikinopiskelijoiden keskittymiskyky on tutkimusten mukaan parempi kuin muilla. Hyvä vihje niille, jotka harkitsevat musiikkiharrastuksen aloittamista! Ja jokaiselle löytyy laajasta tarjonnasta se itselle parhaiten sopiva musiikin laji tai omin instrumentti.
Hyvin harjoitellut esitykset päätti Johanssonien harmonikkaorkesteri Veikko Ahvenaisen hienolla sävellyksellä ”Juntusrannan muistoja”.
Kiitos opettajille, oppilaille ja kannustaville kotijoukoille – tästä on hyvä jatkaa!