Joululahjakeräyksen taustanainen

Anna Onali-Ovaska
SYSMÄ

Minua vastapäätä istuu nainen, jonka silmät kostuvat kun hän kertoo yksinäisistä vanhuksista. Mutta sysmäläinen Eija Järvinen on niitä ihmisiä, jotka pistävät toimeksi sen sijaan että jäisivät surkuttelemaan tilannetta.

Järvinen ostaa ja kerää lahjoja, jotka hän paketoi tänäkin jouluna sotaveteraanitaloon ja Ester-kotiin sekä kotihoidon asiakkaille. Kaikkiaan 60 pakettia.

Osa lahjoista hankitaan varoilla, jotka Soiniemi-seura keräsi arpajaisissa viime kesän karkeloissaan. Lisäksi Järvinen on polkaissut käyntiin keräyksen, johon kerätään tavaraa lahjoituksena. Kuka tahansa voi ilahduttaa sysmäläisiä ikäihmisiä viemällä oman lahjoituksensa Lintan Kammariin.

Mitä Järvinen toivoo ihmisten lahjoittavan pukinkonttiin?
-Esimerkiksi keksejä, karkkia, suklaata ja joulukoristeita sekä sukkia. Sukkia tarvitaan aina, erityisesti sellaisia joissa on löysä resori, jotta ne on helppo laittaa jalkaan, Järvinen vinkkaa.

Järvinen aikoo olla mukana jakamassa ainakin osan lahjoista. Hän on nimittäin toivonut, että hän saa olla töissä jouluaattona. Järvinen työskentelee kotihoidossa, joten oikeastaan kaikki lahjapaketin saajat ovat hänelle jollain tavalla tuttuja.

Mikä saa ihmisen innostumaan tällä tavalla vapaaehtoistyöstä ja käyttämään siihen pyyteettömästi omaa aikaansa ja rahaansa, vieläpä kun ei itsekään ole enää niin nuori?
-Minun mielestäni meidän pitää arvostaa ja kunnioittaa vanhempia ihmisiä. Minä olen sitä mieltä, että jos he eivät olisi uurastaneet ja tehneet aikanaan niin paljon, meillä eivät asiat olisi yhtä hyvin kuin nyt. Nyt on meidän vuoromme antaa heille, Järvinen sanoo.

Vapaaehtoistyön tekijälle paras palkinto on ikäihmisen pyyteetön ilo. Hymy. Se, kun ihminen on aidosti hämmästynyt: saanko juuri minä paketin?
Vapaaehtoistyö on eräänlainen elämäntapa.
-Teen vapaaehtoistyötä pitkin vuotta. Juhannuksen alla vanhukset puhuivat, että voi kun saisi edes yhden paistetun makkaran syödä. Juhannusaattona menin paistamaan heille makkaroita. Nämä ihmiset ovat niin pieneen tyytyväisiä, Järvinen sanoo silmiään pyyhkien.