Hartolassa maksutonta saliohjausta

Anna Onali-Ovaska
HARTOLA

Hartolalaisilla on vielä parin viikon ajan mahdollisuus henkilökohtaiseen, maksuttomaan saliohjaukseen. Ohjauksesta vastaa Pajulahden urheiluopistossa liikuntaneuvojaksi opiskeleva Joona Rantanen. Henkilökohtaista ohjausta on tarjolla maaliskuun loppuun asti, joten nyt kannattaa toimia.
Lukijoiden rohkaisemiseksi tartuin itse haasteeseen. Harrastan liikuntaa suhteellisen paljon, mutta salilla en ole käynyt ainakaan kymmeneen vuoteen. Soitin Joonalle ja sovimme tapaamisen liikuntamajalle. Molemmille sopiva aika löytyi helposti.
Treenin aluksi hyppäsin kuntopyörän satulaan, jossa otin alkulämpöä. Sen jälkeen verryttelimme jäseniä keppijumpalla, johon kuului runsaasti vartalonkiertoja.
Olin toivonut ylävartaloon keskittyvää saliohjausta, koska kaipaan enemmän voimaa käsivarsiin ja yläselkään. Talvella ylävartaloa kuormittaa sopivasti hiihto, joka on yksi lempilajeistani. Sulan maan aikaan painopisteeni on sen sijaan ratsastuksessa ja juoksussa. Ne ovat oivia lajeja keskivartalolle ja jaloille, mutta jättävät yläkropan aika lailla paitsioon.
Ei siis muuta kuin kohti penkkipunnerruspaikkaa! Tartun tankoon ja suoritan punnerruksen muutaman kerran. Sen jälkeen Joona näyttää liikkeen ja korjaa virheasennot – tangon laskusuunta ja jalkojen asento ovat vähän hakusessa.
Tunnin mittaisen treenin aikana käymme läpi useita perusliikkeitä. Saan testata muun muassa ylätaljaa sekä kulmasoutua ja ranskalaista punnerrusta tangon kanssa.
Minulla on perusidea monesta liikkeestä, koska niiden eri variaatioita suositaan kuntojumpissa sekä maalla että kaupungissa. Mutta huomaan, että olen tehnyt monet liikkeet vähän sinnepäin. Yksi ongelma näyttää olevan, että liikerata pääsee helposti venähtämään ylipitkäksi. Esimerkiksi ylätaljassa liike pitää pysäyttää yllättävän aikaisin, koska muuten hartiat kohoavat kuin huomaamatta.
Jos olisin mennyt salille kylmiltään ja yksin, en olisi huomannut hartioiden kohoamista enkä montaa muuta tekniikkavirhettä lainkaan. Oikea tekniikka on tärkeää, muuten voi rikkoa itsensä.
Yllättävää on se, että ensimmäisellä kerralla painot ovat hyvin maltilliset. Hiki ei lennä, eikä tuskaisia hetkiä tule. Helppo alku on ollut tarkoituskin, koska saliharjoittelussa pitäisi ensin löytää oikea tekniikka ja harjoitella liikeratoja niin, että ne sujuvat hallitusti. Joonan mukaan liikeratoja on hyvä harjoitella muutama viikko, ennen kuin alkaa lisätä painoja.
-Aloittelijan yleisimmät virheet ovat liika painojen käyttö ja se, että tekniikka ei ole kunnossa, hän kiteyttää.
Kun tekniikka on hallussa ja liikeradat sujuvat, tulee kysymykseen painojen lisääminen. Sopiva toistojen määrä on yhdessä sarjassa 8-12. Yhtä liikettä voi tehdä esimerkiksi kolme sarjaa.
Ja saliharjoitteluun tottumattomalle on korostettava, että sarjojen välissä täytyy huilia – tauko voi olla esimerkiksi vajaan minuutin mittainen.
Oikein isojen painojen kanssa huhkivat pitävät vielä tätäkin pidempiä taukoja, kertoo painonnostoa harrastava Joona Rantanen. Jos tangossa on maksimipainot, palautusaika on 3-5 minuuttia.
Saliohjauksesta jäi niin hyvä mieli, että varaan viikon päähän uuden ajan.